Vrieskou in Liseberg

Kerstsfeer in het Zweedse Liseberg

Elk jaar wordt de Kerstmisperiode van het Zweedse pretpark Liseberg bezocht door meer dan een half miljoen mensen. Ze kunnen genieten van bijna vijf miljoen kerstkaarsen, 850 kerstbomen en 6,5 kilometers guirlandeslingers.

De kerstmarkt met zijn vele winkels en warenhuizen is het episch centrum van Liseberg Kerstmis. Dit jaar zijn er ongeveer 80 exposanten op de site en met het eigen winkelaanbod van Liseberg creëert dit een grote kerstkermis als het ware, waar bezoekers alles kunnen vinden van Kerst, gaande van culinaire specialiteiten voor ambachten, boeken en speelgoed.

Liseberg viert dit jaar haar tiende verjaardag van dit evenement, met een grote jubileumsdag op 10 december. Van alle bezoekers zal ook een familie worden benoemd tot gala-familie, en worden ze beloond met fantastische prijzen.

Nieuw dit jaar zijn de ski-hellingen, met twee runmogelijkheden: een kind helling en een rail park. De heuvel is 25 meter lang en 16 meter breed met een totale oppervlakte van 400 m². In SkiStar zijn vijf ski-instructeurs ter plaatse om de mensen te helpen bij het vinden van geschikte uitrusting. Er is tevens een sneeuwkanon, dat zelfs sneeuw kan produceren in warm weer (tot 35°C) al zal dit in Zweden wel niet een probleem zijn.

Ook zijn er verschillende ijsbeeldhouwers die hun creativiteit de vrije hand laten en zo ijs tot kunst transformeren.

Uiteraard is er overal kerstsfeer met velichte kerstbomen, de boom bij de inkom heeft zelfs 100 000 lichtpunten. Liseberg maakt al verschillende jaren gebruik van groene stroom. In 2009 zette het park een stap verder door energie zelf te produceren met aangekochte windturbines. Hierdoor wordt het hele park nu voorzien van stroom door de wind.

Liseberg tijdens de kerstdagen is ook romantiek. Naar jaarlijkse traditie is er een ijspiste. Er is bovendien een ijsshow, waarvoor meerdere wereldkampioenen van het kunstschaatsen werden uitgenodigd.

In het Lapland gedeelte zijn er ook leuke noordelijke specialiteiten te ontdekken.

Op het hoogste punt van het park, Lisebergstornet, 125m hoog is een ster geplaatst, 6m in diameter, die wel een halve ton weegt. Het zetten van de ster op de toren werd per helicopter gedaan.

Ook het pretparkgedeelte is open, met zo’n 20 attracties voor jong en oud, al ligt de nadruk op plezier voor de kinderen. Hierbij ook de twee nieuwste attracties Rabalder en Hanghai.

Het park zal open zijn op volgende dagen:
13-15 november
20-22 november
27-29 november
2-6 december
8-23 december