Een otter met zeeleeuwenkop

 

Het werd gevonden door geleerden van het Canadian Museum of Nature op Devon Island in het hoge noorden van Canada en is tussen 24 en 20 miljoen jaar oud.

(Canadian Museum of Nature) Puijila heeft het lichaam van een otter maar een kop die meer lijkt op die van een zeehond. Opvallend is dat het fossiel een staart heeft. Zeekoeien en walvissen hebben hun staart ontwikkeld tot een voortbewegingsorgaan maar bij de zeeroofdieren is de staart verloren gegaan.

Het dier werd gevonden aan de rand van wat ooit een meer was. Waarschijnlijk jaagde Puijila zowel op land als in het water.

Tot nu toe werd gedacht dat de zeeroofdieren ontstaan waren aan de westkust van Noord-Amerika en dus in zee zwommen. Nu lijkt het er op dat ze ook een fase hebben gekend waarin ze in zoet water zwommen.

De oudste bekende voorouder van de zeeroofdieren tot nu toe was Enaliarctos, maar dat fossiel heeft al vinnen. Puijila heeft duidelijke poten, waarschijnlijk met zwemvliezen.

Toevalstreffer
Het belangrijke fossiel werd volkomen toevallig gevonden toen twee geleerden langs de weg op hun collega's stonden te wachten omdat hun auto zonder brandstof gevallen was.

Uit verveling gingen ze in de omgeving de bodem een beetje afspeuren en zo vonden ze de eerste stukjes van het fossiel. Enkele dagen later hadden ze het fossiel, dat erg goed bewaard is, al opgegraven.

Het fossiel zal nu eerst tentoongesteld worden in het Canadian Museum of Nature in Ottawa, dat ook een website heeft over de ontdekking. Die wordt ook gepubliceerd in het nieuwste nummer van Nature.

Bron: VRT-nieuws