Diverse zeehondenpups aangespoeld

Sea Life Blankenberge druk in de weer

De zeehondenvrijlating van afgelopen zaterdag door het SOS Zeehond Rescue Team van Sea Life Blankenberge was nog maar net opgeruimd, of er kwam een melding binnen van een aangespoelde zeehondje in Duinbergen. Ook maandagochtend kwamen er opnieuw oproepen binnen, deze keer voor pups in Oostende en de Haan.

20160208 SeaLifeB Zeehond180De storm die momenteel woedt, is een zware beproeving voor de pasgeboren zeehonden. Grijze zeehonden worden in de volle winter geboren. Tot ze 2 maanden oud zijn, zijn ze afhankelijk van de melk van de moeder. Door de storm kan de moeder de pup niet meer volgen en spoelt de pup aan op het strand. Uitgeput op het strand is er niet altijd de mogelijkheid om te rusten vanwege wandelaars op het strand.

Momenteel huizen er dus drie tijdelijke bewoners in Sea Life Blankenberge. 
De eerste - De zeehond uit Duinbergen was erg verzwakt en had verschillende wondjes. Het vrouwtje woog toen ze aanspoelde 20 kilo en was ongeveer 6 weken oud. De jongste - De mannetje uit Oostende is de jongste van de drie. Bij deze pup was de navel nog niet volledig toegegroeid, waaruit blijkt dat hij slechts vier weken oud is. De hevigste - De hevigste zeehond van de drie is zonder twijfel de pup uit De Haan. Het vrouwtje weegt 21 kilogram, had koorts, diarree, pikwondjes en een groot abces op de achterflipper.
De zorgen van het drukbezette Rescue Team kwam dus niet te vroeg.

20160208 SeaLifeB Zeehond640

Wat te doen bij het opmerken van een zeehond op het strand?

1. Houd afstand en probeer het dier niet aan te raken.
2. Kijk of het dier verwond is. Zie je wondjes? Bel de politie of het zeehondopvangcentrum.
3. Ligt het dier in de vorm van een banaan, lekker opgekruld? Dan is het vast aan het uitrusten. Dit kan wel 3 uur duren, indien het geen stress ervaart van omstaanders.
4. Ligt het dier helemaal plat? Bel de politie of het zeehondenopvangcentrum.