Sea Life wil geen octopus meer op menu

Oproep van Sea Life

SEA LIFE centra van over de hele wereld roepen hun bezoekers op om octopus van het menu te halen. De dierenverzorgers van SEA LIFE Blankenberge geloven, gebaseerd op hun ervaringen en de ervaringen van hun collega’s wereldwijd tijdens het werken met en verzorgen van octopussen, dat deze dieren erg intelligent zijn en dan ook een speciale status verdienen.

2013-08-SeaL-Octopus180“Al jaren wordt gesuggereerd dat octopussen even intelligent zijn als de gemiddelde hond” legt Steve Vervaecke, hoofd dierenverzorging, uit. “Er zijn niet veel culturen waar men zou overwegen een hond op te eten, maar tegelijkertijd kun je in bijna ieder visrestaurant ter wereld octopus eten”.

Octopussen zijn al meer dan 30 jaar een populaire verschijning in SEA LIFE centers over de hele wereld en de SEA LIFE biologen hebben een speciaal protocol ontwikkeld voor de verzorging van deze intelligente dieren. Onderdeel hiervan zijn ‘enrichment’ technieken; speciale activiteiten die de octopus intellectueel stimuleren en uitdagen.

“Octopussen houden enorm van spelletjes” zo weet SEA LIFE octopus specialist Kerry Perkins. “Sommigen van onze octopussen zijn erg bekwaam in het openschroeven van jampotjes, anderen spelen graag met LEGO en een paar ondeugende octopussen maken er een sport van om passerende dierenverzorgers nat te spuiten”. De beroemdste SEA LIFE octopus blijft toch wel Paul de octopus uit SEA LIFE Oberhausen. De media aandacht voor de acht correcte WK voorspellingen van Paul overschaduwde bijna het evenement zelf.

Volgens Kerry Perkins zal het een grote uitdaging worden om het grote publiek in te laten zien dat een octopus niet een zoveelste schaaldier is, maar veel meer gelijkenis treft met intelligente zoogdieren zoals de hond. “Het is voor de meeste mensen erg lastig zich te verplaatsen in een octopus – des te meer omdat ze onder water leven. Maar octopussen zijn echt individuen, die net als mensen ook wel eens een slecht humeur hebben (en zich verstoppen in hun hol), boos kunnen worden (en paars worden) of erg blij zijn (en actief rondjes zwemmen door hun aquarium)”.

Het doel van de actie van SEA LIFE: Mensen moeten als ze aan een octopus denken niet langer honger krijgen, maar versteld staan van de intelligentie en het uitgesproken persoonlijke karakter van deze dieren.
   

2013-08-SeaL-Octopus420