Aanval op okapi's in Epulu

 

Okapi-reservaat in Congo aangevallen

Congolese rebellen hebben het hoofdkwartier van het okapi-reservaat aangevallen. De balans is ongelooflijk zwaar: er vielen zes doden en op één na zijn alle okapi’s uit het kweekprogramma afgeslacht. Vrouwen werden verkracht en de infrastructuur is bijna volledig vernield. Medewerkers van het Institute in Congo for the Conservation of Nature (ICCN) zijn ter plaatse gereisd om de schade op te meten.

2012-07-Okapi180ZOO Antwerpen steunt al jaren het project in Epulu, in het Congolese regenwoud. Recent trok een Belgische filmploeg nog naar het okapi-reservaat voor de opnames van de Eén-reeks ZOO OF LOVE. De elfjarige Merlijn en zijn mama mochten er een bezoek brengen aan het project en gingen mee op stap met de zwaar bewapende parkwachters.

Door de aanval is het levenswerk van velen volledig vernield. Dertien van de veertien okapi’s kwamen om. Het enige dier dat de aanval overleefde is zwaargewond. Een zware klap voor deze bedreigde diersoort en de mensen die er zich dagelijks voor inzetten.

Het okapi-reservaat had de burgeroorlog in Congo tot nog toe zonder kleerscheuren doorstaan. Bij de gedode okapi’s waren dieren van 23 jaar oud. De aanval van de Mai Mai rebellen is vermoedelijk een vergeldingsactie. Deze rebellengroep bestaat uit wildstropers en illegale mijnwerkers. In het reservaat doden ze olifanten voor hun ivoor, jagen ze op wilde dieren en graven ze illegaal goud op. De parkwachters hebben de voorbije zes maanden hun strijd tegen deze illegale activiteiten opgevoerd. Daarvoor is nu een heel zware tol betaald.

ZOO Antwerpen ondersteunt mee het noodfonds dat is opgezet na de aanval. Zij verdubbelen de jaarlijkse bijdrage en sturen die onmiddellijk op.
Giften zijn welkom op: BE 15 7350 0994 6730 (KMDA) met vermelding van Okapi Conservation Project. (Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar.)