De Javaanse neushoorn uitgestorven in Vietnam

2011-10-Neushoorn

Het Internationaal Neushoornfonds (IRF) en het World Wide Fund for Nature (WWF) bevestigen dat de Javaanse neushoorn (Rhinoceros sondaicus annamiticus) uitgestorven is in Vietnam.

 

Enkel nog maar Javaanse neushoorns in Indonesië

"Vietnam heeft een deel van zijn natuurlijke rijkdom verloren.", vertelt Tran Thi Minh Hien, algemene directeur van WWF-Vietnam. In Vietnam zagen veel zorgen hun populaties verkleinen door de illegale jacht, om te voldoen aan de groeiende vraag voor de handel in wilde soorten. De tijger, Aziatische olifant en endemische soorten zoals de saola, de tonkinstompneusaap en de Siamese krokodil zijn vandaag bijna uitgestorven in het land. In 2010 had een van de WWF teams in het Cat Tien Nationaal Park in Vietnam een neushoorn gevonden die gedood werd door stropers. Ze hadden een vermoeden dat het om de laatste Javaanse neushoorn ging.

"Toch moet er maar één ding gedaan worden," zegt Nick Cox, verantwoordelijke voor het soortenprogramma van WWF in de Mekongregio. "We moeten het natuurlijke leefgebied beschermen en een eind maken aan de jacht en de illegale handel in wilde soorten. Er zijn meer bewakers nodig voor de beschermde gebieden in Vietnam, beter opleidingen en een efficiëntere controle."

Het verdwijnen van de Javaanse neushoorn uit Vietnam wijst volgens het WWF op het gebrek aan efficiënte bescherming. Ondanks de inspanningen van verschillende organisaties worden de wetten niet altijd gerespecteerd. De Javaanse neushoorn leeft vandaag enkel nog in één populatie van minder dan 50 dieren, in een klein nationaal park in Indonesië.