Sneeuwluipaarden in Afghanistan aangetroffen

2011-07-Sneeuwluipaard In het noordoosten van Afghanistan heeft Wildlife Conservation Society (WCS) met verborgen camera’s diverse sneeuwluipaarden ontdekt. Deze katachtigen zijn met uitsterven bedreigd.

 

Met uitsterven bedreigde sneeuwluipaarden ontdekt

Het sneeuwluipaard, ook wel de sneeuwpanter genoemd, is één van de meest bedreigde soorten onder de katachtigen. Het is een erg mensenschuwe soort die in de bergen in Centraal-Azië voorkomt. Wereldwijd zouden er nog maar 4.000 tot 6.000 dieren in leven zijn, maar hun aantal slinkt. Maar nu heeft WCS een populatie sneeuwluipaarden ontdekt in Wakhan Corridor, een onherbergzame regio in Afghanistan. Het is een van de weinige regio's in Afghanistan waar geen oorlog woedt. WCS heeft alvast deze sneeuwluipaarden in kaart gebracht.

"Dit is een fantastische ontdekking. Het toont aan dat er hoop is voor de toekomst van de sneeuwpanters in Afghanistan", zegt Peter Zahler, de directeur van de Aziatische afdeling van WCS.
Deze natuurorganisatie gaat in Afghanistan een programma opzetten voor het behoud van de sneeuwpanter in de Wakhan Corridor.