Eén van de meest bekende Belgische pretparken, ook over de grenzen heen, is zonder twijfel Walibi Belgium. Het park heeft reeds een rijkgevulde geschiedenis achter de rug. Het park werd op 26 juli 1975 geopend. Het domein bevond zich op de rand van Wavre, Limal en Bierges, en de voorste letters van deze dorpen vormden meteen de naam Walibi. Stichter Eddy Meeus begon met een waterteleski als voornaamste attractie.

History_Walibi

In de beginjaren kon men Walibi eerder vergelijken met een recreatiedomein, waar de mensen een entreeprijs betaalden voor een dag plezier, zonder verder te betalen aan één van de attracties. Dit was een geheel nieuw concept voor België destijds.
In 1976 stond Kuifje centraal. Deze stripheld kreeg een eigen attractie: Kuifje en de “Zonnetempel”. Deze bootvaart nam de bezoeker mee doorheen een wereld die de Belgische bezoeker nog nooit had gezien: zo was er een fluorescerend bos en bezoekers ontmoetten diverse dieren die Kuifje eerder in het Amazonewoud had gezien, voor hij zich in de beroemde Zonnetempel waagde.
Deze attractie was een succes en dit inspireerde de direktie om verder te blijven investeren. Zo konden mensen tot 1984 genieten van twee nieuwe sterren, de dolfijnen Floppy en Daisy.

In de loop van de jaren '70 werden diverse kermisattracties toegevoegd, maar een nieuwe mijlpaal was de eerste wildwaterbaan van België in 1978. Datzelfde jaar leerden de mensen ook Cinema 2000 open, een theaterzaal waar 70mm film werd afgespeeld en welke later werd omgedoopt tot Sensorama. Maar 1978 was ook het jaar van de Enterprise.
De doorbraak op Europees niveau kwam er een jaartje later, in 1979, met de komst van Tornado. Dit was de allereerste achtbaan ter wereld met een dubbele spiraal van 180°. Tornado kwam naast Grand 8 en Jumbo Jet het achtbaanaanbod verrijken. Tornado zou echter in 2006 afgebroken worden; de baan was dan totaal versleten. Nog in 1979 werd een andere eyecatcher geopend: la grande roue oftewel het reuzenrad dat destijds het tweede hoogste Europese rad was na het bekende Wiener Rad.

Ook in 1980 bleef Walibi pionier door Europa's grootste binnenattractie te bouwen: het geheim van de “Eenhoorn”. Dit betekende ook de terugkeer van Kuifje naar het park. Deze attractie is al weer eventjes verdwenen. In diezelfde gebouwen kunnen de bezoekers nu naar hartelust schieten in Challenge of Tutankhamon. De nieuwste sensatie van Europa kwam in 1982 met Sirocco, waarbij de bezoeker eerst voorwaarts wordt gekatapulteerd om doorheen de looping te scheuren en vervolgens 45m hoog te klimmen, om vervolgens het ganse traject achterwaarts te beleven. Een ander hoogtepunt in het park kense men in 1985 met de opening van Ali Baba en de Sprookjes van Duizend en Eén Nacht.

In 1987 opende Aqualibi haar deuren, op die manier konden mensen zowel in de winter als de zomer genieten van verschillende avontuurlijke waterglijbanen maar ook tot rust komen in het tropische klimaat van het complex.
Maar ook het pretpark bleef verbazend uitpakkend: in 1988 werd Radja River voorgesteld aan het publiek. Deze rapid river was meteen de grootste attractie van Walibi. Het park begin tevens ook te investeren in de aankleding en het groener maken van het park. In die context werd in 1992 Colorado geopend, een achtbaan in een sfeer van mijnen en far west. De attractie is nu bekend onder de naam Calamity Mine.
Het duurde even vooraleer het park opnieuw stevig uitpakte, ditmaal ter gelegenheid van de 20e verjaardag van het park. De nieuwe attractie was een spectaculaire waterbaan, die de bootjes zelfs deed omkeren. Nu nog steeds bekend als Flashback. De laatste grote attracties vooraleer het park werd overgenomen waren de superhoge Dalton Terror, een bijzonder hoge freefall tower in die tijd, en Vampire, een suspended looping coaster, die de mensen al hangend vijfmaal de wereld op zijn kop laat beleven.

In 2001 kreeg het park een heleboel attracties bij, dankzij de overname door Six Flags. De bekendste nieuwigheden waren Cobra, een klassieke boomerang achtbaan en Loup Garou, een houten achtbaan. Ook werden de kinderen verwend door een Looney Tunes gedeelte. Maar Six Flags verraste vriend en vijand met de interaktieve darkride Challenge of Tutankhamon. Deze attractie wordt gerekend tot de betere attracties over de ganse wereld.

Lang duurde echter de heerschappij van Six Flags niet, en in november 2004 wordt bekendgemaakt dat Palamon Capitol Partners het park heeft overgenomen. Six Flags Belgium wordt herdoopt naar Walibi Belgium en de Amerikaanse mascottes ruimen plaats voor de oranje kangoeroe en zijn vrienden. Ook verschillende striphelden komen de themagebieden nu opfleuren.
Op attractiegebied gebeurde niet zo heel veel: Tornado verdween en SpongeBob 4D werd aan het publiek geïntroduceerd. De dertigste verjaardag leverde buiten vuurwerk weinig nieuws op.
In 2006 werden de meeste parken uit deze Star Parks groep doorverkocht aan de groep Grévin & Co. Ondertussen stonden de mensen te wachten tot de nieuwe attractie Vertigo zou opengaan. Na een jaar vol kinderziektes en testen ging deze attractie eindelijk in 2007 open. Opnieuw doken problemen op, en tijdens het tussenseizoen demonteerde de fabrikant verschillende onderdelen zodat 2008 het jaar van Vertigo moest worden, zelfs Jean-Claude Van Damme werd uitgenodigd. Helaas bleek de attractie geen hoogvlieger en besloot men de attractie na de talloze nieuwe euvels volledig te demonteren.
Ook in 2009 zou Turbine het publiek niet meer entertainen. Het park pakt uit met de campagne "the Big 7" om zo hun andere sterke attracties in de picture te plaatsen.

In 2011 probeert Walibi de mensen te bekoren met de befaamde Misic Battle tussen W.A.B. en the SkunX. De mascotte kreeg een moderne makeover en nieuwe personages werden geintroduceerd... In datzelfde jaar heropende Aqualibi nadat het waterparadijs voor een volledig jaar dicht was voor een grondige renovatie.
Turbine heropende in 2013 na vele jaren niet operationeel te zijn geweest, als Psyke Underground...
In 2016 pakte Walibi uit met een wereldprimeur: Pulsar, een zogenaamde Power Splash.

In 2017 kondigde Walibi Belgium - Aqualibi zijn ontwikkelingsplan aan om de bezoekerservaring op structureel en thematisch vlak te verbeteren. In 2018 resulteerde dit in de allereerste World of Walibi: Exotic World. In deze wereld wordt men als bezoeker meegenomen op tropisch avontuur. Het gebied werd geïnspireerd op de Polynesische eilanden. In dit gebied opende een nieuwe familieachtbaan: Tiki-Waka. Datzelfde jaar kreeg Aqualibi ook een nieuwe look, met de exotische sfeer van de Caraïbische Zee.
In 2019 werden twee nieuwe werelden geopend: enerzijds Fun World, het vroegere kindergebied waar in een ver verleden de Looney Tunes hun thuis hadden en Karma World, een gebied waar Cobra en Radja River toe behoren. In deze wereld opende ook de populaire Popcorn Revenge attractie.
2021 bracht Kondaa naar Walibi. Deze achtbaan is de hoogste en snelste achtbaan van de Benelux.
2023 staat in teken van uitbreidingen van Aqualibi. In het Walibi Pretpark zullen de bezoekers in de zomer een nieuwe familie-attractie ontdekken: Silverton.