Evaluatiemoment voor Go Baby Go by VIVES Belgium Project
Plopsa ondersteunt het bewonderenswaardige project van Go Baby Go by VIVES Belgium. Op woensdag 29 maart komen twaalf kindjes met motorische beperking samen met hun elektrisch autootje terug naar Plopsaland De Panne voor een evaluatie.
De hoofddoelstelling van Go Baby Go by VIVES is eenvoudig, maar toch vrij belangrijk: kinderen die om welke reden dan ook beperkt zijn in hun mobiliteit terug mobiel maken en op die manier ook hun sociale interacties verbeteren. Om dit te kunnen bewerkstelligen, maakt men gebruik van een gepersonaliseerd en omgebouwd elektrisch (12V) wagentje.
Dit gebeurt na een uitgebreide screening door studenten en docenten van de bacheloropleidingen ergotherapie, logopedie en zorgtechnologie van Hogeschool VIVES. Zij observeerden de kindjes uitvoerig en gingen in nauw overleg met de ouders aan de slag om ieder autootje tegemoet te laten komen aan de persoonlijke noden van elk kind. Zo werd bijvoorbeeld een gaspedaal vervangen door een grote drukknop of werd een extra frame en vijfpuntengordel voorzien.
Dankzij diverse sponsors werden de autootjes kosteloos ter beschikking gesteld aan de kindjes. Dankzij deze wagentjes kunnen de kindjes zich voortaan verplaatsen op de speelplaats, waar ze voorheen passief moesten toekijken vanuit hun rolstoel.
Sinds 2017 ontvingen in totaal reeds 48 kindjes met een motorische beperking een elektrisch autootje dankzij het “Go Baby Go by VIVES Belgium” project.
Op woensdag 29 maart komen dan 12 kindjes met een motorische beperking samen met hun ouders terug naar Plopsland De Panne om te evalueren hoe het gebruik van een elektrisch autootje hun levenskwaliteit verbetert. Het betreft hier kinderen van 2 tot 5 jaar oud. De kindjes mogen dan opnieuw hun rijkunsten tonen in het Buurtpolitie Verkeerspark.
Daarbij krijgen de kindjes de gelegenheid om elkaar terug te zien. De kindjes die de afgelopen 3 jaar een autootje kregen, zijn uitgenodigd voor de terugkomdag. Sommige kindjes en ouders zagen elkaar al op een vorige drive-in of op de terugkomdag vorig jaar. Maar niet iedereen heeft dus al eerder contact gehad met elkaar.
In de eerste plaats zal er wel vooral geëvalueerd worden hoe het autootje de levenskwaliteit van de kindjes heeft verbeterd. Bovendien zal ook hun rijgedrag geobserveerd worden en zullen docenten en studenten van de opleidingen logopedie en ergotherapie vragen kunnen stellen aan de ouders omtrent het gebruik van de autootjes. Op die manier kan bekeken worden of extra opvolging aangewezen is of niet.
Gemiddeld gaat een batterij van zo'n autootje een uur mee. Men bekijkt nu ook naar opties om zwaardere batterijen te integreren in de auto's. Op dit moment wordt er gereden met Mercedes modellen, omdat dit model het beste was. In het verleden waren er ook Mini Cooper, Bentley, Range Rover,...
"We zijn heel trots dat we dit mooie project van VIVES voor het tweede jaar op rij mogen ondersteunen, samen met onze partner Van Mossel Vereenooghe, en dat we alle kindjes samen met hun ouders opnieuw een magische dag kunnen bezorgen", aldus parkmanager Wim Wauters.
Go Baby Go Belgium by VIVES maakt onderdeel uit van de open-source-movement Go Baby Go opgericht door Prof. Cole Galloway aan de University of Delaware. Via een samenwerkingsakkoord met de University of Central Florida (VS) kwam een delegatie van VIVES eind 2016 in contact met dit project.
Info & Foto's: Plopsa en VIVES