Nieuw avontuur in 2016

Bij het begin van een pretparkseizoen is het steeds uitkijken naar de nieuwe attracties. Zo ook in Plopsaland De Panne waar Heidi the Ride haar opwachting maakt.

20160311 HeidiHeidi is het televisie-personage uit de gelijknamige tekenfilmreeks, dat voor het eerst geïntroduceerd aan het grote publiek in 1977 in Duitsland. Het meisje uit de Alpen werd al snel een bekend in de omliggende buurlanden.
In 2008 verwierf Studio 100 de rechten rond de reeks en in 2015 werd een remake van de originele serie uitgebracht. De 3D-versie van Heidi uit de animatiereeks, beleeft vele avonturen met haar beste vrienden Peter en Klara, tante Deite en haar grootvader. De reeks wordt momenteel uitgezonden in Vlaanderen op VTM Kzoom, in Frankrijk op TFOU en in Nederland via AVRO.

Dat Heidi een inspirerend karakter zou zijn voor een nieuwe attractie, was heel duidelijk. Het was niet de vraag of Plopsa een Heidi-attractie zou introduceren, maar eerder wanneer. En dat werd dus 2016. Dat het bekende familiepark koos voor een houten achtbaan, lijkt op het eerste zicht verrassend, al was de directie al langer van plan om het park een spannende familie-attractie aan te bieden. In het Amerikaanse Fun Spot USA in Orlando raakte men overtuigd dat een houten achtbaan perfect zou passen in het attractieaanbod van Plopsaland De Panne.

20160309 PlopsaHeidi180Het wordt meteen de allereerste houten achtbaan voor een Plopsa-park. De groep telt ondertussen maar liefst 5 pretparken en 1 waterpretpark. In België wordt het na de Weerwolf / Loup Garou in Walibi de tweede houten achtbaan. Als fabrikant werd GCI (Great Coasters International) gekozen. De layout van de baan is een zelfde versie als White Lightning van Fun Spot USA, ook een ontwerp van GCI. Deze Amerikaanse achtbaanbouwer heeft in Nederland Joris en de Draak (Efteling) en Troy (Attractiepark Toverland) neergezet en staat gekend voor de pittige ritervaring, waarbij de snelheid doorheen de hellende bochten vrij belangrijk is. Heidi The Ride zal alvast pittiger zijn dan de naam doet vermoeden.

Plopsaland De Panne investeert maar liefst 6 miljoen Euro voor deze nieuwe attractie. Heidi The Ride wordt in 2 fases opgebouwd. Momenteel is de eerste fase aan de gang, waarbij alle aandacht gaat naar de achtbaan zelf en het station. De tweede fase betreft dan de volledige afwerking van het nieuwe themagebied, Heidiland.
De achtbaan is een zogenaamde out and back rollercoaster, waarbij het traject uitgestrekt ligt aan de grens van het park. Op de plaats waar de achtbaan komt te liggen, stond tot enkele jaren geleden de 80 meter hoge uitkijktoren Panoramic, die in 2008 sloot en in 2010 werd verwijderd uit het park. De achtbaan strekt zich verder langsheen de waterattractie De Boomstammetjes bij het Kasteel van Koning Samson. De nieuwe rollercoaster zal twee treintjes hebben: in elk treintje kunnen per ritje 12 passagiers mee. Een ritje duurt 75 seconden en de achtbaan zal 71 km/u halen.
Op 19 september 2015 werd de constructie aangevat. Het hoogste punt is reeds bereikt en bevindt zich op 22 meter boven de grond. Eens alles klaar, dan zal de lengte van de baan 618 meter bedragen. Wanneer men al het hout op een lange rechte lijn zou leggen, dan zou die 85 km lang zijn… In totaal bevat Heidi the Ride zo’n 96.000 bouten en moeren, en maar liefst 182.000 nagels. 784 steunpilaren zorgen voor de ondersteuning van de ganse constructie, zodat de bezoekers veilig en wel kunnen genieten van deze houten achtbaan.

20160309 PlopsaHeidi640

De komst van Heidi the Ride heeft ook impact op de Plopsa Express, het zogenaamde pretparktreintje. Die krijgt een nieuw station, waardoor de bezoekers voortaan rechtstreeks kunnen afstappen aan de nieuwe attractie. Het betreft hier een extra stop op het traject. Men kan uiteraard ook te voet dit nieuwe gebied bereiken, via het Kasteelplein.
De opening van de achtbaan is gepland voor de zomer van 2016.

Voor de tweede fase is het even wachten tot de herfst van 2016. Meteen na het Halloweenseizoen zal het Plopsateam erin vliegen om het ganse gebied naar Plopsa-normen mooi te thematiseren. De sfeer van het nieuwe gebied zal heel sterk Zwitsers aanvoelen, een knipoog naar de Alpen waar Heidi vandaan komt. In 2017 zal het resultaat van de nieuwe themazone dan ook heel zichtbaar zijn. Heidiland zal behalve de houten achtbaan ook een horecapunt, toiletten (al vanaffase1) en een winkel krijgen, en bovendien een deels overdekt terras omvatten. Daarnaast zal in Heidiland ook nog een mechanische draaimolen komen.

20160309 PlopsaHeidi plan640

Met dank aan Plopsa voor foto's en het plan