Hoe het allemaal begon in Plopsaland De Panne

Het park werd gesticht in 1934 door Albéric Florizoone. Deze Westvlaamse zakenman was na de oorlog begonnen met het commercialiseren van honing, wat een enorm succes bleek te zijn. Om zijn productenverkoop te stimuleren, trok de man doorheen België naar de grootsteden. Albéric besloot in 1934 om een eigen expositieruimte te hebben, waarbij hij voordrachten kon geven over bijen en honing. Adinkerke werd strategisch gekozen, omwille van de nabijheid het station. Bovendien was het niet ver van de kust, en zo kon hij toeristen lokken. Daarom koos hij om naast de expositieruimtes ook een doolhof te bouwen en diertjes op het domein te plaatsen. Op dat moment was er nog geen sprake van een attractiepark, maar we kunnen dit moment toch beschouwen als het begin van Melipark. De naam "meli" is in feite een anagram van het Franse woord 'miel', honing dus, en werd in 1935 in het leven geroepen voor de honingproducten en het park.

Na de tweede wereldoorlog zou het park een heel nieuw elan krijgen. Albéric Floorizone had allerlei plannen om het park grondig te hervormen: een nieuw hoofdgebouw, een natuurrijk wandelgebied met watervalletjes en dieren, en nog meer fantastische ideeën. Het ganse gebied werd in 1952 tot één grote bouwwerf herschapen, maar op 28 juni was het zover, en opende de deuren van het vernieuwde park onder de naam die ons vertrouwd is, Melipark.

History_PlopsalandDePanne

Het park richtte zich vooral op de kustbezoekers en Noord-Franse toeristen. Het park veranderde langzamerhand van een educatief park in een pretpark. Eén van de belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van het park is zonder twijfel 1954 toen het sprookjesbos werd geopend voor het publiek.
Dit gedeelte was nog een tijdje na de overname van Studio 100 te bezoeken, maar heeft ondertussen plaats geruimd voor ander attractiegeweld. Het sprookjesbos was eerder klein en beperkt, als we dit vergelijken met het sprookjesbos van Efteling, maar het was een absolute publiekstrekker, met de bekende sprookjes die uitgebeeld waren. Een replica van Manneken Pis was één van de hoogtepunten.
In 1973 werd de monorail ingehuldigd en drie jaartjes later opende de Keverbaan (van Zierer), wat een verrijking was voor het park, en extra bezoekers lokte.

Het park zat in een opwaartse spiraal. Helaas brak in 1979 een grote brand uit in het hoofdgebouw, waardoor extra investeringen nodig waren om een nieuw hoofdgebouw op te trekken.
In het jaar van de brand opende de beroemdste attractie van Melipark: Apirama, kort samengevat als de wondere wereld der bijen, waarin tijdens een leuke boottocht wordt uitgelegd hoe de bijtjes te werk gaan om honing te produceren. Deze attractie was een schot in de roos. De jaren '80 waren het hoogtepunt van het park. Er werd groot attractiegeweld bijgeplaatst, zoals in 1981 het Piratenschip. Drie jaartjes later kwam het vliegende tapijt Djinn het attractieaanbod versterken. In 1989 werd één van de betere waterbanen geopend, Splash, een mooi ingewerkte log flume ride. Een jaartje later opende Rollerskater van Vekoma.

Zo goed de jaren '80 waren, zo slecht zijn de jaren '90: de bezoekers vinden de weg naar het park niet meer, wat tot gevolg heeft dat het park verliezen blijft opstapelen. Men zegt wel eens dat de glorietijd is gestopt bij het overlijden van Albéric in 1992. Na zijn dood werd hij trouwens opgenomen in de IAAPA Hall Of Fame, die alle belangrijke pioniers van de pretparkindustrie samenbrengt, zoals bvb. Walt Disney.
Verschillende crisismanagers proberen nog het park van de ondergang te redden. Zo probeerde men met een leuke achtbaan, Jubilé, mensen aan te trekken. Tevergeefs. De baan zou overigens verdwijnen na de overname.

De reddende hand blijkt uit een onverwachte hoek te komen: in 1999 lanceren Studio 100, een productiefirma van vooral kinderseries, en VMMa, de Vlaamse Media Maatschappij, het moederbedrijf van o.a. de commerciële zenders VTM en Kanaal 2, het voorstel om het park over te nemen. De familie Floorizone aanvaardt het aanbod, en zo genoten de bezoekers op zondag 3 oktober 1999 van een allerlaatst dagje Meli.

 
{module 120}

Tijdens het winterseizoen wordt hard gewerkt om het nieuwe Plopsaland te openen. De naam is een contractie van Kabouter Plop en van Samson en Gert, de twee belangrijkste kinderseries van Studio 100 op dat moment.  Er komen enkele attracties bij, sommige attracties krijgen een makeover, zoals de Keverbaan die Dongo’s Race wordt en Apirama, waar de bijtjes plaatsruimen voor de kabouters, transformeert in het Bos van Plop. Eén van de meest opvallende nieuwigheden is Plop’s Hamburger Restaurant, dat huisvest in een gigantische paddenstoel. Al snel blijkt het park succesvol te zijn, waardoor de eerste pijnpunten aan het licht komen: zoals parkinggebrek en een tekort aan eetgelegenheden. Die worden het jaar erop weggewerkt: Wizzy's Fornuis is een eenvoudige fastfood-gelegenheid, maar ligt mooi ingewerkt onder een grote tafel. Ook het inkomsgebied krijgt een mooie verandering, met de bekende Dansende Fonteinen. Vlakbij de Piratenboot, komt een snelle koggemolen, Storm op Zee. In 2002 krijgt de kinderboerderij van Big & Betsy een verrassend leuke attractie bij: de Tractors van Big en Betsy.
De volgende grote vernieuwing is in 2004 wanneer Mack een powered achtbaan mag neerzetten: De Draak. Deze achtbaan wordt mooi ingewerkt in een kasteelzone, en gaat mooi langsheen de Boomstammetjes. Plopsaland speelt het slim en werkt in het kasteel een nieuwe merchendising-winkel in, De Kasteelwinkel, en ook De Gouden Wafel, een nieuw horeca-punt.

2005 staat vooral in het teken van entertainment met de Bumba-show in het Kleine Theater en de Kinderdisco, ook bekend onder de naam Disco BemBem, waarbij de kinderen zich kunnen uitleven op de leuke deuntjes van Spring of K3.
Ook op attractiegebied krijgen de kinderen met De Brandweer en De Carrousel twee leuke attracties bij op het Kermisplein.

Tot nu toe was het park vooral gefocust op de allerjongsten. Vooral omdat de producties van Studio 100 zich vooral tot die leeftijdgroep richtte. Maar met het onder de hoede nemen van Spring en K3, en met het maken van tienerreeksen, besloot de parkdirectie om ook voor die doelgroep enkele attracties te plaatsen. In 2006 maken de bezoekers kennis met SuperSplash, een waterachtbaan van Mack. Deze spectaculaire attractie krijgt een plaats in de vernieuwde Piratenzone. In diezelfde zone kunnen de jongste bezoekers in bumper boats hun zinnen verzetten. Later in het seizoen opende ook Springflyer, een hoge kettingcarrousel, die bijzonder spectaculair oogt.
Studio 100 bestaat dat jaar 10 jaar (op 11 juni 2006 om precies te zijn). Het K3-museum wordt tot slot plechtig geopend.

Het jaar erop wordt weer gedacht aan de jongste doelgroep, en wordt de Ploptuin grondig uitgebreid met 3 bijzonder leuke attracties: de Emmer, De Kikkers en De Konijntjes. Ook worden er nieuwe horecagelegenheden bijgezet: Plops IJskraampje, Friedas Corner, Holandsche Gebakkraam, Pannenkoekenhuisje,…
In 2007 worden ook nieuwe succesrijke evenementen georganiseerd: de K3-Prinsessendagen, Sinterklaas en Ketnet Freezzz, waarbij het park ’s winters geopend is.

In 2008 verhuizen enkele attracties van locatie. Dit heeft alles te maken met de nieuwe inkom van het park, met als eyecatcher een twaalf meter hoge deur die altijd op een kier zal staan. De deur is omringd door 6 sokkels, waar enkele bekende Studio 100 figuren te herkennen zijn: Samson, Kabouter Plop, Piet Piraat, Mega Mindy, Bumba en Woppy. Deze ingreep heeft zo’n zes miljoen euro gekost. Eens binnen, ontdek je de Plopsaboulevard, een overdekte straat waar onder meer de nieuwe gastenservice en de nieuwe en tevens grootste Studio 100-winkel te vinden is.
Naast deze ingrijpende veranderingen, zijn er ook vier nieuwe attracties in het park. De Jetski's en De Vliegende Fietsen van Mega Mindy zijn net als de gelijknamige reeks een groot succes. De Bumbaspeeltuin voor de allerkleinsten is ook een leuke toevoeging. Tot slot neemt De Draaimolen een vrijgenomen plaats in op het Kermisplein.
Het sprookjesbos wordt ondertussen ontruimd, nabij de inkom werd een resterend huisje gebruikt om enkele resterende Meli-attributen tentoon te stellen.

Het tiende seizoen van Plopsaland De Panne werd opgeluisterd met de komst van Anubis: The Ride. Deze achtbaan van Gerstlauer start vanuit het station, en brengt de bezoeker onverwacht naar een snelle lancering. In 2 seconden bereikt het treintje 90km per uur, om vervolgens vertikaal de hoogte in te schieten om na 34 meter hoogte op spectaculaire wijze een zijwaartse duik te maken. Vervolgens zijn er nog 3 inversies te beleven in deze verrassende achtbaan. Het station van de achtbaan werd levensecht nagebouwd op schaal 2:3. Hierdoor krijgt de bezoeker een goede impressie van het huis zoals ze in de TV-reeks wordt voorgesteld.

Ondertussen blijft het park investeren in zijn toekomst: de opening van Mayaland Indoor, het Plopsa Theater en Plopsaqua De Panne zorgen ervoor dat het entreegebied van het park grondig hertekend wordt. In 2020 komt er ook nog het Plopsa Hotel bij.

Op attractiegebied zijn het vooral de zones rond het karakter van Wickie de Viking en Heidi die het park aan extra populariteit doen inwinnen. Met het Prinsessia kasteel heeft het park bovendien een uitmuntend restaurant.

  

Logo300 PlopsalandDP

Bezoekadres

Plopsaland De Panne
De Pannelaan 68
8660 Adinkerke
BELGIË

Telefoon
+32 (0)58 42 02 02

  

PretparkdealsLogo Parkworld218


Parken in de buurt

Routeplanner