Mini-Europe herdenkt val Berlijnse muur
- Details
- Laatst bijgewerkt: zaterdag 19 mei 2012 03:36
Mini-Europe herdenkt val van de Berlijnse muur
Ter herdenking van de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur heeft Mini-Europe haar maquette van dit monument gerenoveerd. De modelbouwers hebben tekeningen gereproduceerd die werkelijk op de originele muur gestaan hebben. Tijdens het weekend van 7 en 8 november zal ook een authentiek deel van de Berlijnse Muur tentoongesteld worden. Bezoekers hebben de mogelijkheid een tekstboodschap achter te laten op een grote betonnen plaat.
De val van de Berlijnse Muur staat voor eeuwig in het collectieve geheugen gegrift. Eerst een scheur, gemaakt met een kraan, later een symbool voor hoop en een nieuwe visie, en een eerste stap op weg naar democratie. De val van de muur symboliseert ook het einde van een oude wereld, die helemaal instort. In Mini-Europe worden de bezoekers rechtstreeks bij deze gebeurtenis betrokken: ze kunnen zelf de kraan bedienen waarmee de muur afgebroken werd. Tot slot is de Berlijnse muur ook een uitdrukking van de stem van het volk. Daarom heeft Mini-Europe bewust originele tekeningen die op de muur stonden, gereproduceerd.
De renovatie van de Berlijnse Muur kadert in de festiviteiten rond het twintigjarig bestaan van Mini-Europe. Het is de derde grote gebeurtenis uit 1989 waaraan het park haar bezoekers wil herinneren.
Allereerst herdacht Mini-Europe de dood van de Poolse arbeiders op de scheepswerf van Gdansk. In januari 1989 leidden grote manifestaties van de onafhankelijke vakbond Solidarnosc daar tot de eerste vrije verkiezingen in het Oostblok. Ter herdenking daarvan werd Lech Walesa in miniatuur in het park bijgezet. De echte Lech Walesa bracht in 2004 een bezoek aan het park.
Afgelopen zomer heeft Mini-Europe ook de Baltische Ketting herdacht. In augustus 1989 reikten twee miljoen Balten elkaar de hand en vormden van Talin over Riga tot Vilnius de langste menselijke ketting ooit (600 km). Sinds 30 juli van dit jaar is de gebeurtenis door UNESCO opgenomen in het Register van de Wereldgeschiedenis. Om deze belangrijke, pacifistische manifestatie te herdenken heeft Mini-Europe met 200 figuurtjes een ketting in miniatuur gevormd die de miniaturen van de steden Vilnius, Riga en Talin in het park met elkaar verbinden. Deze Baltische Ketting in miniatuur werd deze zomer ingehuldigd door de burgemeester van Talin, één van de organisatoren van de Baltische Ketting.
Beide gebeurtenissen worden nog steeds onderschat in de westerse wereld. Ze dienden echter als katalysator die uiteindelijk geleid heeft tot de val van de Berlijnse Muur. Vandaag, met deze derde herdenking, wil Mini-Europe iedereen eraan herinneren dat die val een gebeurtenis is die niet alleen Europa, maar de hele wereld voorgoed veranderd heeft.