Hoe het allemaal begon in Bobbejaanland

Het domein was in het begin helemaal geen pretpark. Bobbejaan Schoepen is een grote meneer in de Belgische muziekgeschiedenis. Na zo'n 15 jaar van internationale optredens werd gezocht naar een vaste locatie om daar verschillende showvoorstellingen te geven. In 1959 kocht Bobbejaan in het Kempense dorp Lichtaart een moerassig gebied aan. Het noemde Abroek. Iedereen verklaarde de man voor gek maar hij zette door en bouwde er een theaterzaal voor 1000 mensen. Het moeras baggerde hij uit, en liet hij deels droog leggen. Hierdoor kon hij er een mooi, groot strand aanleggen. De officiële opening van Bobbejaanland was op 31 december 1961.

De eerste jaren was het park voornamelijk een centrum van varieté met ronkende namen als Leo Martin, Louis Neefs, Rocco Granata, Will Tura,...
Tot midden jaren '70 was het attractie beperkt tot de zwemvijver. De eerste attracties waren "Paardenmolen" en "Rode Monorail". Doordat er op korte tijd twee mensen omkwamen omwille van verdrinking in de vijver, en door de stijgende vraag naar meer attracties, werd besloten om de zwemvijver te sluiten en het park uit te breiden naar een pretpark. Dankzij een nauwe vriendschapsband met Phantasialand-eigenaar Gottlieb Löffelhard werd de eerste grote attractie, het Spookhuis, geopend. Deze attractie was een indoor darkride. Na een jaartje verdween deze attractie al, en werd ze vervangen door het Reuzenrad. In 1978 werd het stripalbum "Jommeke in Bobbejaanland" uitgebracht. Bobbejaanland opende niet later het leuke "Jommekesland", een grote speeltuin, met als hoogtepunt een mechanische stier.

History_Bobbejaanland

1979 werd het jaar van de doorbraak voor Bobbejaanland als pretpark. Twee Schwarzkopf-achtbanen werden geopend voor het publiek: Alpenblitz, een powered coaster en Looping Star, welke jaren lang het symbool en trekpleister van Bobbejaanland zal zijn. In 1980 kocht Bobbejaanland bij Intamin Wildwaterbaan aan, maar kort na opening brandde de attractie gedeeltelijk af omwille van een kortsluiting. Vermits de attractie nog niet verzekerd was, liep de financiële schade op tot in de miljoenen. Toch slaagde men erin om de attractie datzelfde jaar opnieuw te openen. In 1981 was een Wildcat één van de nieuwe publiekstrekkers, maar een jaartje later werd deze achtbaan beschadigd door een brand, en werd ze vervangen door Wervelwind, een achtbaan van Vekoma met twee kurkentrekkers. De daaropvolgende jaren werden vele molentjes bij aangekocht om zo de capaciteit te verhogen. Belangrijke namen waren toch wel Rainbow, Breakdance, Condor,...

In 1987 werd Air Race geopend, een vrij unieke attractie, want het was één van de allereerste hangende achtbanen. Bezoekers konden plaatsnemen in vliegtuigjes en zweefden in verschillende bochten over een meer. De attractie werd ondertussen voorzien van een grondige update en gaat momenteel door het leven als Dreamcatcher. De vliegtuigjes hebben plaatsgeruimd voor een moderne achtbaantrein.

Eén van de smaakmakers in Bobbejaanland werd geopend in 1989, namelijk Revolution, een indoorachtbaan, waarbij een lange lifthill in spiraalvorm en twee projectieschermen met de nodige geluidseffecten garant stond voor vele bezoekers. De trein van Revolution is overigend 's werelds langste coastertrein.

Een andere belangrijke mijlpaal en populaire attractie werd in 1991 geopend: Indiana River. Dit is een wildwaterbaan, die volledig indoor is, en doorheen een Aztekenwereld en jungle vaart. Het concept werd bedacht door Bobbejaan zelf. Een ander idee van hem was om een wereld te creëren waar kinderen zich konden uitleven, ook bij regenweer. In 1995 werd dit idee realiteit als Kinderland, een 7000m² grote speelruimte met maar liefst 18 attracties.

In 2004 werd Bobbejaanland verkocht aan het Spaanse Parques Reunidos, een parkengroep die onder meer Parque de Atracciones in Madrid onder haar hoede heeft. Onder een nieuwe leiding worden er enkele organiatorische wijzigingen aangebracht, waaronder de horeca en merchendising. De familie Schoepen, waarvan enkele gezinsleden eerst nog mee in dienst waren, verlieten het park. Echt grote investeringen in nieuwe attracties bleven uit, bestaande attracties werden vooral grondig aangepakt en hier en daar werden wel enkele nieuwigheden toegevoegd zoals Desperado City. Verouderde attracties werden zonder pardon verwijderd. De eerste jaren na de verkoop van Bobbejaanland is echter duidelijk dat de bezoekersaantallen zichtbaar achteruit gaan. In januari 2007 werd bekend gemaakt dat Candover, een Britse investeringsgroep de ganse Parques Reunidos keten overneemt. 

De daaropvolgende jaren wisselt het park enkele malen van directie, waardoor er telkens een andere stempel werd gedrukt op het beleid. 
Feit is dat meerdere attracties verdwenen uit het park, sommigen kregen een herkansing.

Op 17 mei 2010 is Bobbejaan Schoepen overleden op 85-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand.

In 2019 opende het park met Land of Legends een nieuwe zone, waarin 2 van hun topattracties werden geherthematiseerd en samen met de nieuwe achtbaan Fury absolute aantrekkingspolen werden voor het Kempense park.

  

Logo Bobbejaanland2023

 

Bezoekadres

Bobbejaanland
Olensteenweg 45
2460 Lichtaart 
BELGIË

Telefoon
+32 (0)14 55 78 11

  

PretparkdealsLogo Parkworld218

 

Parken in de buurt

 

Routeplanner

Bobbejaanland Nieuws

 • Vernieuwd logo voor Bobbejaanland +

  20200129-Bobbejaanlandlogo

  In 2019 kende Bobbejaanland een bijzonder succesvol jaar met de opening van Land of Legends en de super-populaire achtbaan Fury.

  Lees verder...
 • Fury wordt snelste achtbaan van de Benelux +

  20190329-BJL-LandOfLegends

  Bobbejaanland onthult in een persdossier dat de snelheid van de nieuwe achtbaan Fury maar liefst 106,6 km/u zal bedragen. Hiermee

  Lees verder...
 • Werken aan Land of Legends vorderen goed +

  20190405-BJL-LandOfLegends

  Land of Legends verrijst in Bobbejaanland: een nieuw themagebied waarin alles draait rond 4 natuurelementen: water, lucht, vuur en aarde,

  Lees verder...
 • 1