Mount Mara

Eerste Virtual Reality coaster in België

Bobbejaanland pakt dit jaar uit met een nieuwe attractie-ervaring: Mount Mara, een Virtual Reality Coaster op de sporen van de Revolution, gebracht door VR-coaster in samenwerking met Samsung.

20160502 BobbejaanlandMM180Afgelopen weekend werd in 't Plezantste Land de vernieuwde attractie voorgesteld aan pers en diverse fans. Het concept van een Virtual Reality op een achtbaan klinkt wellicht ietwat vreemd, maar het betreft hier om een compleet nieuwe ervaring die de bezoeker meemaakt. Het grote voordeel is dat een "oude" achtbaan als Revolution niet dient ingeruild te worden voor een nieuwe attractie, en dat men op een eenvoudige manier diezelfde rit een enorme meerwaarde kan meegeven. Want dat VR een meerwaarde is, dat staat buiten kijf.

Mount Mara situeert zich in het Zuid-Oost Aziatische Khyonesië, waarmee de bezoeker vorig seizoen reeds werd geconfronteerd met de nieuwe attractie The Forbidden Caves en het bijhorende themagebied Adventure Valley. Het betreft hier een bijzonder mysterieuze berg, waar enorm veel vulkanische activiteit gemeten is. ‘Mara’ is bovendien Sanskriet voor ‘duivels’. Het klinkt allemaal heel eng, en kan misschien de jongere bezoekers afschrikken, maar eigenlijk valt het best mee. Het voelt aan alsof je deel uitmaakt van een video-game, waarbij je meegevoerd wordt in het avontuur. De bewegingen lopen prachtig synchroon mee met de film. De lange tocht naar boven, in de vele cirkels die de Revolution rijk is, is nu een avontuur met de quad, waarbij je lavastromen en rotsblokken probeert te vermijden. Eens boven heb je een stralende hemel en een prachtig uitzicht, alvorens je in volle snelheid naar beneden raast.

Als technische partner werd gekozen voor het bekende bedrijf Samsung en VR-Coaster. Met de Samsung GEAR VR wil het park mee surfen op de nieuwste trends wat betreft technologie. Het Duitse VR-Coaster is een zijtak van het grote Mack Rides, en heeft ondertussen al enorm veel ervaring opgebouwd om achtbaan “te pimpen” met de VR ervaring. Met deze ingreep is een investering van bijna 1.000.000 euro gemoeid.

In Bobbejaanland is men alvast bijzonder enthousiast en trots: "Het gebruik van virtual reality maakt deze attractie niet alleen spectaculair maar ook vernieuwend. Virtual Reality wordt steeds populairder. We zijn dan ook enorm trots dat we in samenwerking met Samsung deze hoogtechnologische beleving aan onze bezoekers kunnen aanbieden", aldus Roland Kleve, directeur van Bobbejaand. "Met Mount Mara kiezen we opnieuw voor ontdekking, verrassing en avontuur. De ride is een perfecte aanvulling op The Forbidden Caves. We kiezen hiermee dus voor de uitbreiding van de themazone ‘Adventure Valley’. Ook King Kong en Banana battle horen thuis in dit deel van het park", vult hij nog aan.

Serge Vandriessche van Samsung, was alvast ook blij met de samenwerking met 't Plezantste Land: "Bij Samsung zijn we pioniers in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en één daarvan is mobiele virtuele realiteit. Wanneer je een smartphone van Samsung vastklikt in de Samsung Gear VR, een speciale bril, word je onmiddellijk verplaatst naar een andere, virtuele wereld. De mogelijke toepassingen van deze nieuwe technologie zijn eindeloos en nu dus ook op het vlak van entertainment. De Mount Mara powered by Samsung is daar een fantastisch voorbeeld van en op deze manier zullen we verschillende duizenden mensen laten kennis maken met deze vernieuwende technologie. We zijn dan ook heel enthousiast over deze unieke samenwerking met Bobbejaanland."

De ridetrack van de Revolution werd niet aangepast. De passagiers zetten de Samsung GEAR VR bril op. Daardoor waant men zich meteen in een nieuwe wereld. Een heel belangrijk aspect aan het gebruiken van deze technologie is het synchroon laten verlopen van de rit met de film. Dat klinkt op zich heel logisch, maar een attractie zoals Revolution met de bijzonder langgerekte trein (de langste ter wereld met 30 wagonnetjes), biedt toch de nodige uitdaging aan VR-Coaster om de beleving optimaal af te stemmen op het ritverloop. Blackboxen werden hiervoor gemonteerd op de trein: zij bepalen via wielrotatie de positie op de track. I beacons in het station bepalen welke bril in welke wagon zit. QR – code bepaalt wat ‘rechtdoor’ is.

Voor deze nieuwe ervaring moeten de bezoekers niet extra betalen. Dit was een belangrijke voorwaarde voor de directie van Bobbejaanland. Het maakt immers deel uit van de totaalbeleving van Adventure Valley.
Dit is meestal anders bij andere parken waar dit concept werd ingevoerd.

20160502 BobbejaanlandMM640

Bobbejaanland heeft sinds de seizoensopening geëxperimenteerd met het ganse systeem, zodat de ritervaring nu optimaal is. Ondertussen zit men reeds aan de vijfde versie van de film, waarmee ook duidelijk is hoe alle partners samen ertoe streven om deze beleving perfect op elkaar te laten afstemmen. Enerzijds werden er enkele verbeteringen aan het verhaal toegevoegd, anderzijds is er nu een andere muziek en ambient sound toegevoegd.
Verder heeft het park reeds op vele punten aanpassingen doorgevoerd sinds de start van dit project. Vooral op operationeel gebied. 
Zo was er eerst het plan om in de wachtrij een soort "pick up / afgifte-punt" te maken. Maar dit had enkele nadelen. Niet alleen moest een extra operator worden ingezet, ook de bezoekers zouden dan met de bril de trap op moeten. Bovendien was er het gevaar voor diefstal en zelfs voor vandalisme.
Toen werd er geopteerd om de brillen te distribuëren op het station nadat de lapbars gesloten waren en terug op te pikken als de trein stilstond. Ondertussen worden de brillen al terug verzameld als de trein nog rijdt. Veel sneller kan het niet. Het nadeel is uiteraard dat de cycle time altijd lager zal blijven als Revolution (en dus een lagere capaciteit), maar het is wel de beste manier om Mount Mara optimaal te laten draaien. Tegenover de Revolution, zijn er nu trouwens 3 operatoren ipv 2.

Ondertussen werden bovendien alle brillen aangepast met een lederen strap, dit omwille van hygiënische overwegingen. Alle brillen werden ook voorzien van een security tag. De brillen werden zo aangepast dat de telefoon vast zit in de grid.
Bovendien zijn er veel testen gebeurd ivm de batterijduur van deze hoogtechnologische brillen, alsook met het oplaadsysteem.

Wij zijn alvast enorme fan van deze nieuwe beleving. Het biedt uiteindelijk een enorme opleving van een bestaande attractie. Het zeer typerend ritverloop van de Revolution (uniek in de wereld) is bovendien de basis om van deze virtual reality een geslaagd huwelijk te maken. 

Mount Mara volgt voor de bezoekers de restricties qua lengte van die van Revolution. Dit houdt in dat men 1m40 groot moet zijn om alleen plaats te nemen in de trein. Men is uiteraard niet verplicht om de bril op te zetten, maar dan loopt men alvast een fantastisch avontuur mis.

Meer details over Revolution vindt u hier...

    

Bobbejaanland Nieuws

 • Vernieuwd logo voor Bobbejaanland +

  20200129-Bobbejaanlandlogo

  In 2019 kende Bobbejaanland een bijzonder succesvol jaar met de opening van Land of Legends en de super-populaire achtbaan Fury.

  Lees verder...
 • Fury wordt snelste achtbaan van de Benelux +

  20190329-BJL-LandOfLegends

  Bobbejaanland onthult in een persdossier dat de snelheid van de nieuwe achtbaan Fury maar liefst 106,6 km/u zal bedragen. Hiermee

  Lees verder...
 • Werken aan Land of Legends vorderen goed +

  20190405-BJL-LandOfLegends

  Land of Legends verrijst in Bobbejaanland: een nieuw themagebied waarin alles draait rond 4 natuurelementen: water, lucht, vuur en aarde,

  Lees verder...
 • 1