Siberische tijgers voor Bellewaerde

Zeldzame tijgers arriveren vanuit Tjechië

Bellewaerde investeerde de voorbije jaren vooral als pretpark en als waterpark, maar ook als EAZA zoo wil Bellewaerde elk jaar opnieuw zich verder ontwikkelen en vernieuwen. Vanaf april zullen de bezoekers van Bellewaerde een nieuwe diersoort in het park kunnen bewonderen.

In het kader van het europees kweekprogramma, in samenwerking met EAZA, kan Bellewaerde maar liefst vier zeer zeldzame Amoertijgers verwelkomen. De Amoertijger is beter bekend als de Siberische tijger. Ze leven in de bossen en struikgewassen in het zuidwesten van Rusland en het noordoosten van China. Het is tevens de grootste tijger en katachtige ter wereld en de enige tijger die in de sneeuw kan overleven. De Siberische tijger is een bedreigde diersoort waarvan er nog slechts 500 dieren leven in de vrije natuur.

20200218 Bellewaerde tijger1200800 1

Bellewaerde wil als dierentuin een steentje bijdragen aan de conservatie van ernstig bedreigde diersoorten. Vorig jaar moest Bellewaerde afscheid nemen van tijgers Kiara en Mira: door pijnlijke chronische problemen, besloot het park om hen niet verder te laten lijden en te laten inslapen. De tijgerzussen werden maar liefst 18 jaar oud. Met 1 van de grootste tijgerweides, was het niet geheel onlogisch om opnieuw tijgers aan te trekken. Ditmaal geen Bengaalse tijgers, maar wel een andere ondersoort, namelijk de Siberische Tijger, ook wel de Amoertijger genaamd. In de jaren 1940 was de Amoertijger bijna helemaal uitgestorven. Slechts 40 van deze katachtigen werden nog gespot in de vrije natuur. Ondertussen is het bestand wel verder aangegroeid, maar het zijn er nog steeds minder dan 500. Daarom is de Siberische tijger een bedreigde diersoort. 
Het huisvesten van deze roofdieren in Bellewaerde is dan ook een hele mooie eer voor het Westvlaamse park. 

Na de geboorte blijft een welp gewoonlijk gedurende maximum twee jaar bij de ouders. Nadien wordt er een nieuwe thuis gezocht. 
Op aanraden van het EEP (de stuurgroep voor het kweekprogramma van de Amoertijgers) verhuisden de dieren naar Bellewaerde. Dergelijke zeer zeldzamen en genetisch belangrijke dieren worden niet zomaar toevertrouwd aan elke zoo. Dankzij de reeds decennialange ervaring met roofdieren en katachtigen, mag Bellewaerde deze unieke dieren verwelkomen in het park. 

De Amoertijgers komen vanuit Tsjechië, namelijk uit Hluboká Zoo. Het betreft drie vrouwelijke tijgers en één mannelijke tijger: Zeya, Onon, Nanai en Tynda. De tijgers komen uit hetzelfde nest en zijn 1,5 jaar oud.
Het risico op inteelt is nul, vermits men in Tjechië een “technische ingreep” hebben gedaan zodat het mannetje zich niet meer kan voortplanten. Zijn zussen hebben zowieso dezelfde genen en kunnen zich dus nog steeds voortplanten; er is dus geen gevaar dat deze “genentak” zich niet verder zou kunnen zetten.
Bellewaerde heeft voorlopig nog geen zicht of er een ander mannetje komt in de toekomst. Hiervoor is het park afhankelijk van aanbevelingen die komen van gespecialiseerde personen in de genetica van die dieren. Bellewaerde is alvast heel tevreden dat ze een steentje kunnen bijdragen aan het behoud van deze uitstervende soort. 

Bengal Express is tegenwoordig niet heel Bengaals meer. Met Afrikaanse leeuwen en Siberische tijgers is het dierenbestand niet meteen meer gelinkt aan de bekende regio uit Indië... Het park is bezig met een denkoefening om hier een ander thema aan te geven, maar dat zal niet voor dit jaar zijn. Ook opties om de trein wat comfortabeler te maken, met het oog op warme temperaturen, is niet vanzelfsprekend. Er zijn verschillende studies geweest, maar een passende oplossing is niet meteen voorhanden: een nieuwe trein zou niet op de huidige sporen passen. Andere investeringen zouden dan weer te groot zijn...

20200218 Bellewaerde tijger1200800 2

Bengal Express
De tijgers hebben ondertussen volop hun binnen- en buitenverblijf kunnen verkennen. Ze hebben zich kunnen aanpassen aan hun nieuwe omgeving en de dierenverzorgers. De introductie is vlot verlopen en de dieren voelen zich op hun gemak.
De komende weken wordt hun buitenverblijf aangepast. Er wordt een grote houten klimstructuur gebouwd met verschillende niveaus en platformen, zodat de dieren hun klim- en klautertalenten kunnen benutten.
Voor de aanpassingen aan het verblijf werd een budget van €100.000 voorzien. 
Vervolgens zullen de dieren kennismaken met de Bengal Express, van waaruit de bezoekers deze prachtige dieren zullen kunnen bewonderen.

In de toekomst zou er ook een groene corridor komen, die een natuurlijke scheiding zal geven tussen pretparkgedeelte en de dierenverblijven.

Info en foto's: Bellewaerde  

logo300 bellewaerde

Bezoekadres

Bellewaerde
Meenseweg 497
8902 Ieper  
BELGIË

Telefoon
+32 (0)57 46 86 86

  

PretparkdealsLogo Parkworld218


Parken in de buurt

Routeplanner

Bellewaerde Nieuws

 • Bellewaerde Park open vanaf 1 april 2023 +

  20230328-Bellewaerde

  Een nieuw seizoen staat voor de deur in Bellewaerde Park en dat ziet er veelbelovend uit. Niet alleen voor het

  Lees verder...
 • Veel nieuw in 2023 in Bellewaerde +

  20230308-Bellewaerde2023

  De deuren van Bellewaerde Park gaan op 1 april opnieuw open. Tijdens de winterbreak is het park druk in de

  Lees verder...
 • 15de verjaardag van Think Pink in Bellewaerde Park +

  20220927-BLW-think-pink

  Tijdens het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 oktober staat alles in Bellewaerde Park in teken van het 15-jarig

  Lees verder...
 • 1