4th Dimension Roller Coaster

Eén van de meest vernieuwende attracties in de laatste decennia is ongetwijfeld de 4th dimension coasters. Arrow Dynamics creëerde X voor Six Flags Magic Mountain, maar door diverse problemen spande het park een rechtzaak in tegen het coasterbedrijf, dat hierdoor failliet ging. Het bedrijf werd uiteindelijk overgenomen door S&S, die met Eejanaika een verbeterde versie van X neerzette in het Japanse Fuji-Q.

Het principe van een 4th dimension is in feite relatief eenvoudig: het is een achtbaan, waarbij de treintjes naast de track bewegen, zodat ze rond hun as kunnen draaien. Bij de ontwerpen van X en Eejanaika is dit een gecontroleerde beweging. Hiervoor is een extra spoor aangebracht naast het gewone spoor, de zgn. X-track, die via een tandbeugelmechanisme draaien. Ook de positie van de X-track tov. de hoofdtrack bepaalt sommige bewegingen.

Intamin AG bedacht een eenvoudigere versie van deze achtbaan, en bovendien een veel compactere: de Ballcoaster of ook ZacSpin genoemd. Hierbij kunnen de treintjes vrij rond hun as roteren. Inferno in Terra Mitica en Kirnu in Linnanmaki beten de spits af in 2007. Insane in Gröna Lund opende twee jaartjes later.

Een groot discussiepunt bij 4th dimension rollercoasters is het aantal inversies: zo heeft Eejanaika het wereldrecord beet (volgens het Guiness Book of Records) met 14 inversies, al zijn de achtbaanfanaten het hier niet mee eens, en moeten enkel de track-inversies geteld worden.

Een misverstand dat vaak gemaakt wordt, betreft Furious Baco in Port Aventura: alhoewel de trein ook zijn karretjes naast het spoor heeft hangen, is dit geen 4th Dimension Rollercoaster. De reden hiervoor is dat de karretjes niet rond hun as draaien.