• Bloemenfestival Bloemig! in Kasteeltuinen Arcen

  Bloemenfestival Bloemig! in Kasteeltuinen Arcen

  Regionale topbloemisten verzorgen diverse bloemkunstwerken voor het bloemenfestival Bloemig!, dat plaats vindt van 1 t/m 5 september in Kasteeltuinen Arcen, niet ver van Venlo. Lees verder...
 • Afscheid van Spookslot in de Efteling

  Afscheid van Spookslot in de Efteling

  Na 44 jaar trouwe dienst wordt afscheid genomen van een iconische Efteling-attractie: Spookslot. Om dit niet zomaar voorbij te laten gaan, organiseert het Sprookjes-themapark een unieke Spooknacht, in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 september. Lees verder...
 • Wachten is een sleutelparameter

  Wachten is een sleutelparameter

  Een van de grootste frustraties bij de pretparkbezoekers zijn wachtrijen. Hoe worden de tijden gemeten en doorgegeven? Welke attracties kunnen veel bezoekers vervoeren? Lees er alles over... Lees verder...
 • 1
 • 2
 • 3

Shows Fort Fun

Verschillende producties van Belgisch bedrijf

Naar een pretpark gaan omwille van shows, je moet gek zijn, verklaar ons dan maar gek. In Fort Fun Abenteuerland draaien immers enkele shows die door het Belgische Production Pirates worden geproduceerd.

Production Pirates heeft op korte tijd al het nodige respect verdiend om met bescheiden middelen boven zichzelf uit te stijgen en producties te leveren die enigszins verfrissend zijn. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Het bedrijf mocht immers van het Duitse Fort Fun Abenteuerland verschillende shows aanleveren na een puik debuut vorig seizoen tijdens Halloween met Secret Stage Illussions. Op deze manier konden ze bewijzen dat ze meer in de mars hebben dan enkele hocus-pocus acts tijdens Halloween.

2013-07-FF-shows180Om de shows te beschrijven is een korte achtergrond van het Duitse park handig. Fort Fun Abenteuerland is een bescheiden pretpark in een natuurrijke omgeving in Sauerland. Het park heeft enkele gethematiseerde attracties, al moeten we ook weer geen Disneyland verwachten uiteraard. Het park heeft in de loop der jaren nauwelijks nieuwe attracties geplaatst, eerder enkele attracties vervangen. Het geeft dan ook de indruk dat het in de tijd is blijven stilstaan, maar die sfeer heeft dan ook iets charmants. Het is leuk om te vertoeven in een spontaan park dat niet volledig strak en afgelikt is opgebouwd. Het straalt ook af op het personeel dat bijzonder vriendelijk is en een meerwaarde geeft aan de attracties, door ze manueel te bedienen of de mensen indien mogelijk een ritje te gunnen.

Het park heeft vooral een Amerikaans gevoel, verwijzend naar de tijd van het Wilde Westen. De shows werden dan ook gekozen om in die stijl opgebouwd te worden. Afhankelijk van welke periode het park bezocht wordt, word je als bezoeker getrakteerd op een stunt-musical, een cabaret-illusieshow of een ouderwetse stuntshow. Bezoekers krijgen wel dagelijks twee verschillende shows geprogrammeerd. Er werd gekozen om doorheen de show een storyline op te bouwen, waardoor de shows enigszins gelinkt zijn met elkaar.

In feite start alles met de zogenaamde treinshow, Verloren in Deadwood. Bezoekers nemen plaats in een stoomtrein die op weg is naar Deadwood, een westerndorpje in het bos. Net wanneer de trein vertrekt worden de passagiers opgeschrikt van een vuurgevecht. Twee boeven lopen richting trein met enkele goudstaven en besluiten om op de trein te springen en mee te rijden. Ze lopen over het dak, klimmen langs de zijkant, kortom de trein is een levende showbühne waar allerlei actie te beleven is. Na een veelbelovend begin vervalt de show in een eerder gemiddelde cowboystuntshow waar er dertien in een dozijn van zijn. Niet dat het allemaal zo slecht is, maar we krijgen een beetje een déjà-vu gevoel bij dit soort shows, omdat het nu eenmaal bijzonder moeilijk is om steeds innoverend te blijven werken. Maar de Duitse bezoekers zijn hier alvast dol op. Het is een show die jaren in Fort Fun heeft gelopen, alvorens eigenaar Compagnie Des Alpes besloot om de trein zonder show te laten rijden. Bezoekers lieten via enquêtes weten dat ze absoluut deze show wilden terug beleven, and so be it! En deze versie is net als de andere Production Pirates shows taal-onafhankelijk. Kan moeilijk anders met een internationale cast.
De show speelt zich af terwijl de mensen in de trein blijven zitten. Kies daarom bij het instappen van de trein om één van de middelste wagons te nemen, en neem plaats aan de rechterzijde van de rijrichting, zo kun je optimaal van de show genieten. In ons geval was de actie vrij ver om te zien, was de trampoline teveel zichtbaar en waren de special effects te beperkt om echt te bekoren en te overtuigen.
   

 

Op het einde delen de drie boeven de goudstaven en gaan ze verder hun weg. De trein vertrekt, en de bezoekers kunnen dan naar de volgende show. Afhankelijk van de periode in het seizoen draait dan Bandidas of Bedrohung aus Deadwood.
In Bandidas komen de boeven aan in de saloon om te genieten van een show met dames van plezier, maar die hebben het al snel op de goudstaven gemunt. Deze show combineert dans, muziek en illusies. In deze show treedt de talentvolle Bianca Farla op. Zij werkte vorig jaar al samen met Production Pirates in Fort Fun tijdens Halloween, een show die overigens een vervolg zal krijgen met Bianca. Deze succesvolle combinatie is Fort Fun niet ontgaan.

Tijdens de zomermaanden is er in het zogenaamde Heilige Woud een stunt-musical, een combinatie die eerder al wel eens te zien was in een park, maar in hun zoektocht naar innovatie hebben ze toch een 25 minuten durende show op poten gezet die een balans probeert te vormen tussen zang enerzijds en acrobatie anderzijds.
In ieder geval loopt ook hier de verhaallijn verder. Na de passage bij de trein hadden de boeven ingetekend om te werken aan de spoorweg. De aanleg ervan bevindt zich vlakbij het land van de Indianen. Het decor (dat overigens in korte tijd werd neer gezet) schetst zeer sterk de verschillende gebieden. Zo is er het kamp van de cowboys, met de hut van de spoorwegploegbaas. En aan de rivier is er het tentendorp van de Indianen. De setting deed een beetje denken aan de Sundance-serie Hell on Wheels, het verhaal had dan weer een sterk Pocahontas-gehalte.
   


De show is opgebouwd rond acrobatie en een drietal songs, die uitmuntend werden vertolkt. Ondanks het feit dat er een verhaallijn in de pretparkshow zat, werd het tempo tijdens de zangacts er een beetje uitgehaald. Het werkte niet storend maar mensen die al niet gek zijn van musical zullen eerder sneller afhaken.
De acrobatie-acts waren op het moment van onze aanwezigheid nog niet helemaal top, toch was het potentieel duidelijk: er was enorm veel variatie in de stunts, er werd gebruik gemaakt van special effects en de sound was van hoge kwaliteit, maar er gebeurde zoveel spectaculairs op de scène op zoveel verschillende locaties van de uitgebreide set, dat het allemaal moeilijk volgen was op sommige momenten. 
De acts op zich waren elk in hun genre van een zeer goed niveau, al misten wij persoonlijk een beetje de cement om het geheel tot een vlotte show te laten worden. Al moeten we wel meegeven dat we enorm onder de indruk waren van de vrouwelijke stem, ook de match tussen het indianenmeisje en de cowboy was een zeer goed gecaste oplossing. De stuntacteurs waren dan weer net iets te afgeborsteld om door te gaan als ruige cowboys of boeven, maar de dames zullen er zeker niet minder voor wegblijven. Het acteerwerk was voor verbetering vatbaar om de verhaallijn geloofwaardig over te brengen. Ondanks de kritische blik, waren we wel overtuigd dat Production Pirates hier een toegevoegde waarde heeft geleverd voor Fort Fun. Het publiek was best wel wildenthousiast van de vele stunts en spontane opene doekjes voor de zangacts waren nooit ver weg.
Het park pakte uit dat deze show-combo uniek was in het pretparkenlandschap, maar dat is natuurlijk een beetje onjuist, maar wie maalt erom he...

2013-07-FF-shows420

   
Wanneer de weergoden eens niet meezitten, is er ook een alternatieve show voorzien in de saloon waar een andere stunt-musical-versie wordt gegeven. Op die manier kunnen de mensen optimaal genieten van hun dagje pretpark.

Vanaf half oktober loopt er de Halloweenshow “Die Rache der Puppen”, een vervolg op het verhaal van Jackie Moon dat vorig seizoen al verteld werd. In plaats van enkel tijdens de halloweenavonden de show te lanceren, zal nu dagelijks vanaf 19 oktober tot en met 3 november deze show vertoond worden.

Kortweg, Fort Fun kan naast de vele attracties in het park en de gemoedelijke sfeer ook nog eens enkele leuke shows aanbieden. Laat ons eerlijk zijn, we zitten niet in Las Vegas of Disneyland, maar het aanbod is ruim en het is bewonderenswaardig dat een park durft te investeren in zoveel shows in 1 seizoen. Het is dan ook knap dat een jong Belgisch bedrijf de kans krijgt om de shows te leveren. Mensen die Fort Fun eerder bezocht hebben, zullen het eens zijn: deze producties zijn van een veel beter en hoger niveau dan de voorgangers. Er is ruimte voor verbetering, en daar werken ze ook aan, dag en nacht. We kijken al uit naar verdere producties van dit beloftevolle bedrijf...

   

 • Halloween 2021 +

  20211015-Halloween

  Er wordt me wel eens gevraagd welk pretpark ik zou aanraden om Halloween te beleven. Op zich een eenvoudige vraag,

  Lees verder...
 • Halloween 2021 in Bellewaerde +

  20211014-BellewHalloween

  In 2021 is het Halloween evenement in Bellewaerde een ware beleving voor het ganse gezin, voor zowel de jongste bezoekers

  Lees verder...
 • Bobbejaanland viert 15e Halloween-editie +

  20210921-HalloweenBobbejaanland

  Bobbejaanland viert dit jaar de 15e editie van haar Halloween evenement. De voorbije jaren is gebleken dat het herfst-gruwelfestijn een

  Lees verder...
 • Halloween in Walibi Belgium is terug +

  20211011-WalibiB-Halloween

  Walibi Belgium heeft net als de andere parken geen Halloween kunnen organiseren in 2020 omwille van de covid-pandemie, maar ze

  Lees verder...
 • Halloween Fright Nights 2021 in Walibi Holland +

  20211013-WalibiH-FN

  Het eerste weekend van Halloween Fright Nights in Walibi Holland is achter de rug. Het Nederlandse Walibi-pretpark staat bekend om haar

  Lees verder...
 • 1
 • 2
 • Wereld van Sindbad in Efteling +

  20211014-Efteling_Wereld-van-Sindbad

  In het parkdeel Reizenrijk in de Efteling is men volop gestart met verschillende aanpassingen en vernieuwingen die moeten leiden tot de

  Lees verder...
 • Enchanted Gardens 2021 +

  20210930-Arcen-Enchanted

  Van 15 oktober tot en met 31 oktober zal Kasteeltuinen Arcen de poorten weer iedere avond openen voor een prachtige

  Lees verder...
 • Vakantiepark Efteling Bosrijk verwelkomt 3 miljoenste bezoeker +

  20210929-Efteling3milj

  Het prachtige Vakantiepark Efteling Bosrijk is geopend sinds 2009. Vandaag mocht het succesvolle vakantiepark haar 3 miljoenste bezoeker ontvangen, met name

  Lees verder...
 • Wachten is een sleutelparameter +

  20210915-Wacht

  Een van de grootste frustraties bij de pretparkbezoekers zijn wachtrijen. Hoe worden de tijden gemeten en doorgegeven? Welke attracties kunnen

  Lees verder...
 • Theatershow CARO opnieuw te zien +

  20210831-EftelingCaro

  Vanaf donderdag 2 september kunnen bezoekers aan de Efteling weer genieten van CARO, het visuele spektakel vol acrobatiek, bijzondere effecten, zang

  Lees verder...
 • 1
 • 2