featured_header_zoonews.jpg

Komodovaraan voor Zoo Antwerpen

2010-07-ZooAntwerpen-Varaan

Onze mannetjes komodovaraan heeft zonet vrouwelijk gezelschap gekregen. Hiermee is de eerste stap gezet in het kweekprogramma van deze kwetsbare diersoort. Vrouwtje Keli kwam uit Colchester Zoo (UK) en is een hele dame met haar 2,20 m en een gewicht van 21 kilo! Deze soort is de grootste hagedis ter wereld!

ZOO Antwerpen krijgt unieke kans met koppel van grootste hagedissoort ter wereld

Onze mannetjes komodovaraan heeft zonet vrouwelijk gezelschap gekregen. Hiermee is de eerste stap gezet in het kweekprogramma van deze kwetsbare diersoort. Vrouwtje Keli kwam uit Colchester Zoo (UK) en is een hele dame met haar 2,20 m en een gewicht van 21 kilo! Deze soort is de grootste hagedis ter wereld! ZOO Antwerpen is dankzij haar expertise en ervaring één van de weinige dierentuinen in Europa met een kweekkoppel.

In Europese dierentuinen leven er slechts 43 Komodovaranen. Dankzij de inzet van de Antwerpse dierentuin in kweekprogramma’s van bedreigde reptielensoorten en de mooie resultaten, krijgt de Zoo de kans om als één van de weinige dierentuinen in Europa een kweekkoppel te houden. ZOO Antwerpen neemt dit engagement graag op om een bijdrage te kunnen leveren aan het in stand houden van deze unieke maar kwetsbare diersoort.

Onze eigen Jaka, het mannelijke dier, is 2 jaar jonger en nog opmerkelijk kleiner. Hij meet 1,50m en weegt 11 kilo. Het eigenlijke liefdesspel zal daarom nog even op zich laten wachten.

Bij een geslaagde bevruchting kan het vrouwtje tot 30 eieren leggen die na 7 à 8 maanden kippen. In de natuur leven deze dieren solitair. In de Zoo zal het natuurlijk gedrag zoveel mogelijk nagebootst worden door de dieren niet samen te huisvesten buiten de paartijd.

De dieren krijgen in de Zoo targettraining (het aanraken van een bal op een stok) zodat ze met positieve impulsen veilig van het nacht- naar het dagverblijf kunnen begeleid worden. Eenvoudige medische controles worden zo ook vergemakkelijkt.

De komodovaraan is de grootste hagedis, hij kan tot wel 3 meter lang worden. Pas in 2009 werd ontdekt dat hij gifklieren bezit en bleek dat hij in combinatie met de bacteriën in zijn bek dodelijk uit de hoek kan komen. Eens volwassen heeft hij geen natuurlijke vijanden meer.

Komodovaranen leven op de eilanden voor Indonesië (Komodo, Rinca, Flores,…) Op dit kleine verspreidingsgebied komen nog zo’n 6 000 exemplaren voor. De grootste bedreiging is indirect. Zijn prooi, het Javaans hert, is namelijk sterk bejaagd. Dankzij het Nationaal Park Komodo en de aantrekking van de dieren als toeristische trekpleister krijgen ze bescherming.