featured_header_zoonews2.jpg

3 miljoen Euro voor Iberische lynx

Onverwachte steun voor meest bedreigde katachtige

Eén van de meest bedreigde diersoorten ter wereld is de Iberische lynx. Het is bovendien de meest bedreigde katachtige op onze planeet. De Iberische Lynx is genaamd naar zijn natuurlijke habitat, namelijk het Iberische schiereiland.

Een juistere benaming is de pardellynx, al wordt de naam Iberische lynx net iets vaker gebruikt. Dit roofdier komt nog maar in enkele streken van Spanje voor: twee locaties in Andalucía en één in Castilla-La Mancha. De totale populatie wordt geschat op 200. Deze lynx leeft het liefst in Mediterraan bos, waar vele konijnen leven, het lievelingseten van deze katachtige. Dankzij een succesvol fokprogramma en conservatieproject in onder meer het Nationaal park Doñana, is de toekomst van deze kattensoort toch al iets rooskleuriger, al is optimisme iets te voorbarig vermits er nog teveel bedreigingen zijn voor de Iberische lynx.
Aan de andere kant is het eveneens ontluisterend dat deze dierensoort zo bedreigd is, want een eeuw geleden waren er nog meer dan 100.000 van deze roofdieren in Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk. Grootste oorzaak van deze drastische populatieafname is de mens, die met de opgang van landbouwgebieden en verstedelijking de natuurlijke omgeving van de lynx sterk terugdrong. Bovendien was de Iberische lynx een gewild jachttrofee.

Een opsteker alvast is de donatie van een Spaanse vrouw. Zij liet na haar dood maar liefst 9 miljoen Euro na aan drie goede doelen, waarvan één derde gaat naar de bescherming van de Iberische lynx.