featured_header_zoonews2.jpg

Unieke geboorte in Safaripark Beekse Bergen

Secretarisvogel uit ei gekropen

In Safaripark Beekse Bergen vond op 2 juni een unieke gebeurtenis plaats: er is namelijk een secretarisvogeltje uit het ei gekropen. Vermits deze roofvogelsoort in dierentuinen zelden eieren uitbroedt en jongen grootbrengt, wordt het als een bijzondere geboorte aanzien.

Wereldwijd is dit pas het zevende kuiken dat de afgelopen 12 maanden wordt uitgebroed, de vierde in Europa. 
Dierenverzorger Robin Meijer licht toe: "Ons ouderpaar heeft al meerdere nestjes grootgebracht en is daarmee waarschijnlijk het meest succesvolle koppel van Europa. Daar zijn we heel trots op.”

20200604 BB secretarisvogel1200800 1

De als ‘kwetsbaar’ geclassificeerde secretarisvogels leven in Afrika op savannen en graslanden ten zuiden van de Sahara. Ze leven meestal in paartjes of familiegroepjes van maximaal vijf vogels. De koppels zijn monogaam en vormen paartjes voor het leven.
Secretarisvogels kunnen 18 tot 19 jaar oud worden. 

Secretarisvogels hebben hun naam te danken aan de lange veren achter op de kop die op ganzenveren lijken waarmee vroeger werd geschreven.
Rechtopstaand zijn deze roofvogels 0,9 tot 1,4 meter lang en ze wegen 2,3 tot 4,2 kg. Vrouwtjes zijn meestal iets kleiner dan mannetjes. De spanwijdte bedraagt 1,9 tot 2,2 meter. 
Ze lopen liever dan dat ze vliegen en gemiddeld leggen ze ongeveer 20 tot 30 km per dag lopend af. Maar als ze vliegen, dan doen ze dat goed en vaak op grote hoogte.  

20200604 BB secretarisvogel1200800 2

Info: Safaripark Beekse Bergen
Foto's: Mariska Vermij - van Dijk / Safaripark Beekse Bergen