featured_header_zoonews2.jpg

ZOO Antwerpen verwelkomt okapibaby Ubundu

Belangrijke geboorte voor kweekprogramma bedreigde okapi’s

Geweldig nieuws vanuit ZOO Antwerpen, waar de okapifamilie een baby mocht verwelkomen. Het was het eerste jong voor mama Lindi. Deze geboorte is bijzonder goed nieuws voor deze bedreigde diersoort.

ZOO Antwerpen wordt aanzien als dé okapi-expert in de dierentuinenwereld.  Behalve matchmaker zijn voor nieuwe koppels in de zoo, steunen zij al ruim dertig jaar het Okapi Conservation Project in het reusachtige Ituriwoud. Zo bieden ze hulp aan lokale rangers om het natuurgebied te beschermen. Anderzijds leert de lokale bevolking vredig samen te leven met okapi’s en alternatieven toe te passen voor het leegjagen van het regenwoud en illegale mijnbouw.

Bovendien staat ZOO Antwerpen internationaal bekend om haar genetisch onderzoeksprogramma bij de okapi's en is ze voortrekker om ook op wetenschappelijke manier hulp te bieden.
Meer info in detail hierover is terug te vinden op het succesvolle platform ZOOscience.be

20190226 ZooAntwerpenOkapi 1

Terug naar de geboorte van het jonge dier in ZOO Antwerpen. De vader van de okapibaby is Bondo. Hij staat erom bekend een moeilijke kerel te zijn, maar bezit de belangrijkste genen van alle okapi’s in dierentuinen over de ganse wereld, wat een belangrijke troef is voor het internationaal kweekprogramma. 
Na een dracht van veertien maanden beviel okapi Lindi op 26 januari van een flinke kerel. Het jong woog bij de geboorte 24,5 kilo en had een schofthoogte van 86 centimeter.
De geboorte is fantastisch nieuws voor de soort. De dieren worden immers in hun voortbestaan bedreigd. Er leven nog maar zo’n vijftienduizend okapi’s in de natuur.
ZOO Antwerpen bewaakt dus het welzijn en voortbestaan van deze speciale dieren.

Zowel met de okapibaby als met de moeder gaat het goed. De dracht was uitzonderlijk lang. Ze telde 443 dagen, wat langer is dan een gemiddelde dracht van 410 dagen.
Na wat eerste stuntelige pogingen stond het kleintje al vrij snel recht op zijn gestreepte pootjes. Het is te herkennen aan het uniek streepjespatroon op zijn billen en pootjes.
De okapibaby kreeg van de verzorgers de naam Ubundu, genoemd naar een stad in Congo. Net als alle andere dieren die dit jaar in ZOO Antwerpen worden geboren, kreeg het kleintje een naam beginnend met een U.
Kleine Ubundu bleef een maandje lekker warm bij mama in de stal. Vanaf 14°C zette hij sinds gisteren zijn eerste stapjes buiten.

Dierenverzorgster Nathalie: “Het is een erg gemakkelijke baby. Hij drinkt goed en volgt mama Lindi heel vlotjes. Zelfs op de weegschaal stapt hij met gemak.” 

20190226 ZooAntwerpenOkapi 2

Als coördinator van het Europese kweekprogramma en als internationale stamboekhouder is ZOO Antwerpen dé expert voor okapi’s.
In de geschiedenis van de ZOO is dit de 52ste okapi die er geboren wordt. Het laatste jong dat het levenslicht zag was Qira in 2015. Ook dat is een jong van Bondo, maar dan met Yenthe als mama.  Momenteel wonen er vijf okapi’s in ZOO Antwerpen: mama Lindi en haar pasgeborene Ubundu, papa Bondo, vrouwtje Antonia dat nog door Bondo gedekt mag worden en vrouwtje Yenthe die intussen op leeftijd is en haar rol van kweekvrouwtje mag afleggen.

“Met het kweekprogramma willen we een reservepopulatie opbouwen. Moest het nodig zijn, dan kunnen we in de toekomst dieren terug naar Congo brengen”, zegt Sander Hofman, beheerder van het internationale stamboek voor okapi’s en coördinator van het Europese kweekprogramma voor ZOO Antwerpen.
“Die reservepopulatie moet dus ook genetisch gezond zijn. ZOO Antwerpen is daarom matchmaker voor nieuwe koppels. Wie paart best met wie om zoveel mogelijk genetische diversiteit te behouden en de soort te helpen overleven? “

Zoals eerder aangegeven is de Antwerpse Bondo binnen het wereldwijde kweekprogramma de belangrijkste okapi-man.
“Ubundu heeft met Bondo als vader dus ook goede genen. Als hij groot genoeg is om te kweken, bepaalt de ZOO met welke vrouwtjes en in welke dierentuin hij mag gaan daten. Deze geboorte is bijzonder goed nieuws voor de bedreigde diersoort.”

20190226 ZooAntwerpenOkapi 3

De laatste tien jaar nam de okapipopulatie met, naar schatting, bijna 50% af. De dieren komen enkel nog voor in de regenwouden in Congo. Het zijn erg schuchtere dieren en zijn dus moeilijk te spotten in het woud. Aangezien hun leefgebied zo klein is en helemaal binnen één land ligt, is de toekomst van de okapi niet gewaarborgd.
Okapi’s lijden ook onder kaalkap van het regenwoud voor landbouw en tropisch hardhout, mijnbouw, stroperij en de politieke en sociaaleconomische onrust in het gebied.
Op de rode lijst voor bedreigde diersoorten, de International Union for Conservation of Nature Redlist, zijn ze officieel opgenomen als bedreigd.