featured_header_zoonews2.jpg

Gorilla-baby heet Thandie

Geliefd in ZOO Antwerpen

Eind november werd in ZOO Antwerpen de champagne ontkurkt naar aanleiding van de geboorte van een westelijke laaglandgorilla. Het was prachtig nieuws in het jubileumjaar van de Antwerpse zoo.

20190130 ZooA BabyGorillaT180In het midden van de maand januari kreeg Baby T dan zijn naam. Wie op kraambezoek kwam bij de gorillafamilie in de Mensapenvallei in ZOO Antwerpen kon niet alleen getuige zijn van vertederende taferelen, maar kon meteen ook zijn of haar favoriete naam achterlaten, met als resultaat een massa aan suggesties. De Zoo kreeg ongelooflijk veel prachtige namen toegestopt van haar bezoekers.
De verzorgers en de kersverse peter van de babygorilla, Jelle Cleymans, kregen de moeilijke taak om het kleintje een gepaste Afrikaanse naam te geven beginnend met de letter T... en dat werd dan Thadie, wat wil zeggen "geliefd".

En geliefd is ze zeker en vast. In de eerste plaats door de moeder, Mayani: van in het begin vervulde ze haar moederrol heel goed. Mayani beviel in de gorillagroep en haar groepsgenoten reageren al net zo goed en ontspannen op de kleine spruit als Mayani zelf. Vader Matadi wijkt niet van haar zijde en volgt haar waar ze gaat.
ZOO Antwerpen is uiteraard enorm blij met de geboorte. De ZOO speelt een belangrijke rol in het kweekprogramma voor deze bedreigde gorilla’s. Het is nog maar sinds 2017 dat de gorilla’s hun intrek namen in de nieuwe Mensapenvallei en dat Mayani de groep kwam versterken.
Het geboortenieuws was een prachtige afsluiter van het jaar waarin ZOO Antwerpen haar 175ste verjaardag vierde.

Kleine aapjes moeten al spelend veel leren en vallen daarbij hun soortgenoten lastig. Ze willen worstelen, klimmen, rollen, porren, bijten en aan haren trekken. Meisjes moeten later het moederschap van de vrouwtjes in de groep leren. Jongens moeten het imponeergedrag van hun vader aanleren. Ze oefenen op veel vertoon zoals trots stappen, kloppen op de borst, rechtstaan en planten afrukken en weggooien, een been in de lucht schoppen, met de handpalm op de grond kloppen,… Veel leven in de brouwerij!

20190130 ZooA BabyGorillaT1200800

Mensapenproject in Kameroen
In Kameroen heeft het Antwerp ZOO Center for Research and Conservation, het wetenschappelijk instituut van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, al 15 jaar een eigen veldstation. In dit Projet Grands Singes onderzoeken wetenschappers van ZOO Science de invloed van houtkap, illegale jacht en landbouw op het overleven van de mensapen. Het team onderzoekt en beschermt de apen, maar helpt de lokale bewoners ook aan een alternatief inkomen (aanplanten van cacaoplantages) en alternatieve voedselbronnen (visvijvers) zodat ze niet op jacht hoeven te gaan naar woudvlees of bushmeat.

Foto's: Jonas Verhulst - Zoo Antwerpen