featured_header_zoonews.jpg

Brilbeer in ZOO Antwerpen noemt Tinka

Brilbeertje is een meisje...

Wekenlang konden bezoekers in ZOO Antwerpen genieten van de schattige en tegelijkertijd stuntelige capriolen van het jonge brilbeertje. Pas in juli kon men vaststellen dat ‘het welpje’ een meisje is.

20180810 ZooA brilbeer180Het jonge diertje werd geboren op 16 februari 2018, maar het was pas bij het begin van de grote vakantie dat ze haar buitenperk begon te verkennen...
En daar waar de eerste stapjes stuntelig en wiebelig waren, begint ze stilaan steviger op haar pootjes te staan.
"Ze wordt ook wat brutaler", legt coördinator dierenzorg Patrick Immens uit. "Zeker om iets lekkers te bemachtigen, stelt ze zich wat baziger op en duwt ze iedereen uit de weg. Zelfs haar mama Zamora", lacht Patrick.
Haar lievelingseten: meloen en apennootjes.

Het geslacht werd officieel vastgesteld door de dierenarts, maar de verzorgers hadden al stevige vermoedens.
"Ze plast zittend. Dat klinkt misschien grappig, maar het is een grote indicatie. Bovendien is ze ook wat kleiner dan haar broertje Oberon, die vijf jaar geleden werd geboren."

Via Facebook kon men een naam kiezen voor brilbeer T. Men had volgende kuezemogelijkheden: Thea, Tinka of Tika. Uiteindelijk werd Tinka gekozen...
Tinka is niet alleen een beertje met sterallures door haar groot knuffelgehalte, haar fotogenieke poses en haar uitermate mooie snoet met een duidelijke briltekening. Ze is ook heel speels en superlenig! Kortom: een échte acrobate die de bezoekers van ZOO Antwerpen entertaint op haar manier.

Net als haar broertje Oberon, die vijf jaar gelden geboren werd, probeert Tinka àlles in het buitenperk uit. Dat zorgt vaak voor hilarische taferelen. Ze kruipt boomstammen op, klautert moedig touwen in…maar soms weet ze niet hoe terug veilig op de grond te geraken.
"Dat is echt typisch brilberengedrag", gaat Patrick verder. "Alles vinden ze interessant. Alles willen ze uitproberen, net als in de natuur. Soms gaat Tinka zelf aan de poort van haar binnenverblijf hangen. Gewoon, voor het plezier." 

20180810 ZooA brilbeerV1200800

Met een gewicht van zo’n 5 kilogram (mid juli) zit de welp ook helemaal goed in de groeicurves. "Ze is gezond en wel. We kijken er echt naar uit om haar verder te zien opgroeien."
Papa Gladstone (28j) en mama Zamora (18j) vormen een genetisch belangrijk koppel. Brilbeer Oberon was hun eerste jong. Maar hij verhuisde in 2016 naar Groot-Brittannië, in het kader van het kweekprogramma rond de bedreigde brilberen. Ze worden ook wel Andesberen genoemd, naar hun herkomstgebied, en zijn hoofdzakelijk bedreigd door habitatvernieling en door jacht.