featured_header_zoonews.jpg

Baby giraffe in Beekse Bergen

Nubische giraffe geboren in Beekse Bergen

De lente bij Beekse Bergen werd stralend ingezet met de geboorte van een Nubische giraffe. In de nacht van 19 op 20 maart is moeder Theluji, na een draagtijd van 15 maanden, bevallen van een gezonde zoon Finn. Moeder en zoon maken het goed.

20180323 BeekseB Giraf180Beekse Bergen is erg blij met de komst van Finn. Ook al betreft het een baby giraf, Finn is geen kleintje, hij is zelfs extreem groot. 1 meter en 90 centimeter, dat is 10 centimeter langer dan normaal.
Finn is dus al bijna twee meter groot en weegt ongeveer 50 kilo. Het eerste jaar drinkt een jonge giraffe melk bij zijn moeder. Daarnaast begint hij ook al andere voeding te eten. Dat eten heeft hij nodig om goed te kunnen groeien. Als een giraffe één jaar oud is, is hij al twee keer zo groot als bij zijn geboorte. Dat betekent dat hij gemiddeld bijna vier centimeter per week groeit!

Leuk weetje... Een kenmerkende eigenschap bij giraffes is uiteraard de hele lange nek. Dat betekent dat hun hart heel hard moet pompen om genoeg bloed naar hun kop te brengen. Een giraffenhart is dan ook het grootste hart van alle dieren op het land. Het weegt bijna elf kilo. Om al het bloed rond te pompen, klopt het hart van een giraffe twee keer zo snel als dat van een mens.

Finn is een zogenaamde Nubische Giraffe. Ook al is er geen consensus onder de specialisten over de soorten en ondersoorten bij giraffen (IUCN beschouwt ook alle giraffen als één soort), toch zijn er verschillende ondersoorten gedefinieerd. IUCN definieert tien ondersoorten, terwijl er ook een onderverdeling op basis van DNA bestaat, en dan zijn er slechts 4 ondersoorten. De Nubische giraffe is een noordelijke giraffe. Hij komt voornamelijk voor in Ethiopië en Zuid-Soedan en wordt aanzien als de meest bedreigde ondersoort. Minder dan 700 exemplaren zouden er in het wild nog leven.
Andere bekende ondersoorten zijn de Somalische giraffe (ook bekend als de netgiraffe) en de Rothschildgiraffe (eveneens een Noordelijke giraffe zoals de Nubische giraffe).

20180323 BeekseB GirafVIEW1200800

Bezoekers van het Safaripark kunnen Finn bewonderen in de stal van het giraffenverblijf. De tijden van kraamvisite variëren wel, want moeder en zoon hebben hun rust nog nodig.