featured_header_zoonews.jpg

Gorilla Zoo Antwerpen zwanger

Westelijke laaglandgorilla Mayani in blijde verwachting

Geweldig nieuws uit de Mensapenvallei in ZOO Antwerpen want vrouwtjesgorilla Mayani is zwanger. Mooi nieuws voor ZOO Antwerpen dat dit jaar haar 175ste verjaardag viert. Het is nog maar sinds vorig jaar dat de gorilla’s hun intrek namen in hun prachtige Mensapenvallei en dat Mayani de groep kwam versterken. 

20181008 ZooA gorilla mayani180De ZOO neemt zo actief deel aan het kweekprogramma voor deze bedreigde gorilla’s. 
Verzorger Julie: “Ongelooflijk! Ik ben dolgelukkig! Nu is het spannend uitkijken naar de geboorte van de gorillababy eind december. Ik hoop zo dat alles goed loopt.” 

Mayani (17) mocht als eerste in de groep zwanger worden. Ze heeft zich al bewezen als moeder en gaat nu het goede voorbeeld geven aan Mambele, het andere kweekvrouwtje in de groep. ZOO Antwerpen hoopt zo de zorgende kneepjes van het moederschap door te geven van de ene gorilla aan de andere. 

Net als de vader en zilverrug Matadi zijn deze twee vrouwen westelijke laaglandgorilla’s. De westelijke laaglandgorilla is erg bedreigd met nog maar 90 000 individuen in de natuur. Nakomelingen zijn dus erg belangrijk en zeer welkom. Matadi is eveneens het boegbeeld voor het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp, het internationale congrescentrum van ZOO Antwerpen. Hij geniet ondertussen internationale bekendheid. Zo helpt hij om het wetenschappelijke werk van de ZOO ook internationaal te promoten.
Bovendien schenkt hij namens het FMCCA 25.000 euro aan zijn soortgenoten in Nationaal Park Virunga in Congo. De berggorilla’s daar worden ernstig bedreigd door stropers en de Belgische prins Emmanuel de Merode beschermt hen. Met het geld van Matadi kan de prins een jaar lang een wachtpost met rangers inrichten en bemannen ter bescherming van de broers en zussen van Matadi. 

In Kameroen heeft het Antwerp ZOO Center for Research and Conservation, het wetenschappelijk instituut van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, al 15 jaar een eigen veldstation. In dit Projet Grands Singes onderzoeken wetenschappers van de ZOO de invloed van houtkap, illegale jacht en landbouw op het overleven van de mensapen. Het team onderzoekt en beschermt de apen, maar helpt de lokale bewoners ook aan een alternatief inkomen (aanplanten van cacaoplantages) en alternatieve voedselbronnen (visvijvers) zodat ze niet op jacht hoeven te gaan naar woudvlees of bushmeat.

20181008 ZooA gorilla mayaniV1200800

Gorilla’s hebben een vergelijkbare cyclus als de mens. Ze zijn enkele dagen per maand vruchtbaar. Ook de dracht van een gorilla benadert die van de mens met bijna 37 weken. De geboorte in ZOO Antwerpen zal gewoon in de groep plaatsvinden, net als in de natuur.