featured_header_zoonews.jpg

ZOO Antwerpen verwelkomt nieuwe leeuwin

Zweedse schone in ZOO doet hoop op welpen oplaaien

Leeuw Nestor, de leeuwenkoning van ZOO Antwerpen, maakt momenteel kennis met zijn nieuwe vrouwtje Selma, een leeuwin die vanuit Kolmarden in Antwerpen arriveerde. Ze is met haar anderhalf jaar nog redelijk jong, maar leeuwen zijn snel geslachtsrijp.

L20171006 ZooA Selma180eeuwin Selma komt de troep op de berg van het Kalahari verblijf vergroten. De bedoeling is dat zij en Nestor zorgen voor nageslacht. Nestor (5 jaar) wordt omschreven als de koning der dieren in Antwerpen maar zijn zus Caitlin (16 jaar) is momenteel toch wel het dominante dier in het verblijf. 

Verzorger Philippe: "Selma komt uit een familie met drie broers. Voorlopig is ze eerder timide, maar eens ze gesetteld is dan zal ze haar mannetje wel staan."

Leeuwen leven in een troep met meerdere vrouwtjes, hun kleintjes, pubers en tot zeven mannetjes.
In ZOO Antwerpen woonde mannetjesleeuw Nestor samen met zijn oudere zus Caitlin. Nu hij zelf ouder, geslachtsrijp (en wijzer) is, is het tijd om zich voort te planten. De kennismaking is gestart en gebeurt op het tempo van de dieren. Met de komst van nieuwe dame Selma start een nieuwe levensfase in de Antwerpse Kalahariwoestijn.   

Leeuwen bevallen, na een draagtijd van 100 dagen, van een nest van één tot vijf jongen. Het aantal hangt af van twee factoren: de leeftijd van de moeder en de levensomstandigheden. Wanneer er voldoende voedsel beschikbaar is, dan zullen er eerder meerdere kleintjes geboren worden. In ZOO Antwerpen bevallen leeuwinnen in een aparte nestbox, zonder pottenkijkers. De verzorgers houden via een monitor een oogje in het zeil. Moeders kunnen in geval van gevaar immers hun kroost doodbijten. Net zoals nieuwe mannetjes welpjes van vroegere mannen doodbijten. Allemaal met in het achterhoofd de kansen op overleving van hún kroost.
"Zelfs bij bevallen laten ze geen kik. Dat kunnen ze zich niet permitteren, uit zelfbehoud.", aldus verzorger Philippe. 

De Afrikaanse leeuwen lijden onder jacht, stroperij, biotoopverlies en vergiftiging. Veeboeren beschermen hun kudde door vergiftigd leeuwenlokaas achter te laten waardoor deze sterven. Hun aantallen nemen af, we tellen nu ongeveer nog 23 000 tot 39 000 volwassen dieren. Van de Aziatische leeuwen (zoals in Planckendael) zijn er nog maar 400 over in het Gir Forest National Park in India.