featured_header_zoonews.jpg

Vulkanen en gorilla's en Pairi Daiza

Westelijke Laaglandgorilla’s in Pairi Daiza

Pairi Daiza blijft verbazen. Vandaag opende het prachtige dierenpark de eerste Vulkaan van de gorilla’s, dat deel uitmaakt van een monumentaal project van 11 miljoen Euro. Momenteel is er reeds 1 laaglandgorilla te bewonderen.

20160804 PairiD Gorilla180Vanaf vandaag konden de bezoekers reeds in de eerste vulkaan kennismaken met Wazungu, een 14-jarig gorilla mannetje. Hij kwam begin van de zomer aan in Pairi Daiza vanuit Schmiding Zoo (Oostenrijk). Later verwacht het park nog Dayo en Shomari die vanuit Artis Zoo (Amsterdam, Nederland) hun opwachting zullen maken. Zij zullen uiteindelijk Wazungu vergezellen zodra ook zij volledig hun draai gevonden hebben.
De vulkaan waar Wazungu te bewonderen is, zal open zijn voor publiek van 10u30 tot 15u00 en van 16u30 tot 18u30.

Het territorium van de Gorilla’s telt drie eilanden en twee vulkanen en biedt een totale oppervlakte van meer dan 5000m2, waarvan 3.400m2 een uiterst klimvriendelijk buitenverblijf is. De binnenverblijven van 1600 m2 bevinden zich in het hart van de vulkanen, onder een natuurlijk lichtput.

De Westelijke Laaglandgorilla's staan geclassificeerd als ‘kritisch bedreigd’. In hun natuurlijke habitat in Centraal-Afrika aan de Atlantische Oceaan (Kameroen, Gabon, Congo-Brazzaville, Angola, Centraal-Afrikaanse Republiek) leefden er een twintigtal jaar geleden nog bijna 100.000 gorilla’s, maar dat aantal is sterk teruggelopen, ten gevolge van ontbossing, stroperij en ziektes zoals ebola.
Ondanks hun indrukwekkende verschijning zijn het vreedzame en zachtaardige dieren.
De Westelijke Laaglandgorilla's leven in de equatoriale bossen en wetlands, tot op 1500 m hoogte, aan de Atlantische kant van Centraal-Afrika.
Het zijn voornamelijk herbivoren. Ze voeden zich met wortels, kruiden, bladeren en schors, en ook vruchten in het seizoen; af en toe met insecten maar nooit met vlees.
Ze slapen in nesten van takken die ze elke nacht ruwweg, naar gelang hun dagelijkse verplaatsingen om voedsel te zoeken, bouwen op de grond of in bomen.
Het zijn ook sociale dieren, ze leven in familieverband (tot 15 apen per groep). Gorilla’s zijn ook één van de sterkste dieren in hun soort, zo rekent men dat een gorilla de kracht van zes volwassene mannen kan vertonen.

20160804 PairiD Gorilla640

Copyright foto's: Pairi Daiza 2016
Fotografen Christelle Bonté & Joëlle Willemart