featured_header_zoonews.jpg

Nijlpaard bedreigd door klimaatverandering

cc_hippo800x500De Kenyaanse site "The Standard Online" rapporteert dat de hongersnood door de uitzonderlijke droogte de nijlpaardpopulatie ernstig bedreigt.  De Kenya Wilde Life Service (KWS) heeft de alarmbel geluid, omdat haar hooi-voedselprogramma nu al uitgeput is.  In July en Augustus alleen al stierven er al 25 nijlpaarden in het Tsavo West National Park.

Met haar 1,5 tot 3,5 ton is het nijlpaard het derde grootste dier op deze wereld.  Enkel de olifant en de witte neushoorn zijn groter. Ondanks de grote gelijkenis met zwijnen, zijn nijlpaarden er niet mee verwant.  Ze zijn het nauwst verwant met de familie van de walvissen en bruinvissen. Hoewel ze met hun pompeuse lijf en korte poten zich het makkelijkst voelen in poelen en stromen, kunnen nijlpaarden op het land een snelheid halen van 29 KM/uur.

Hippo_distributionHoewel grote droogtes regelmatiger voorkomen, maken wetenschappers zich grote zorgen over de gevolgen van de klimaatverandering op de hippo-bevolking. Het leefgebied van het nijlpaard neemt constant af (zie illustratie, gedateerd 1997).
Hippopotamus
(Hippopotamus amphibius) is een "kwetsbare" diersoort.  De beschermingsstatus van het nijlpaard zal volgens "The Standard" weldra opschuiven naar "bedreigd".