featured_header_zoonews.jpg

Boudewijn Seapark verwelkomt baby zeeleeuw

Tweede zeeleeuw geboren

Gisterennamiddag, 13 juli 2017 om 15:30u, is een baby zeeleeuw geboren in het Brugse Boudewijn Seapark. Mama Zazou en haar kersverse jong stellen het goed.

20170714 BSP zeeleeuw180Boudewijn Seapark is vooral bekend als het park met het enige dolfinarium van België. Behalve de dolfijnen zijn de Californische Zeeleeuwen absolute publiekstrekkers. Deze zeezoogdieren geven dagelijks ook het beste van zichzelf in het zeeleeuwentheater.

De verzorgers en medewerkers zijn heel blij met deze nieuwe, schattige telg. Vorige maand nog beviel zeeleeuw Babiche al van een pup.
Het was precies 2 jaar geleden (juni 2015) dat Zazou haar vorige jong kreeg. Dit is haar derde pup. De verzorgers en medewerkers zijn heel blij met deze nieuwe, schattige telg. Vorige maand nog beviel zeeleeuw Babiche al van een pup.

Mama zeeleeuw Zazou is 14 jaar. Ze werd in 2003 geboren in Boudewijn Seapark. 
De papa is Fernandez, een mannetjeszeeleeuw van 19 jaar oud en geboren in Blackpool Zoo UK.
In het kader van het Europese kweekprogramma EEP kwam hij in 2013 naar Brugge. Het geslacht van de pup is voorlopig nog niet gekend. De baby verblijft nog even veilig bij zijn moeder achter de schermen van het zeeleeuwentheater. 

20170714 BSP zeeleeuw640

Enkele weetjes...
- Een Californische zeeleeuw is gemiddeld 11 maanden zwanger. Het vruchtje nestelt zich in maar de ontwikkeling start pas na 2 maanden.
- Na de geboorte kan het jong nog niet zwemmen, het moet 2 weken op het droge blijven om aan te sterken. Eenmaal de vinnen harder zijn, kan het jong voor het eerst het water in om te zwemmen.
- De baby wordt gemiddeld 6 maanden gezoogd door zijn moeder. Daarna wordt de moedermelk afgewisseld met vis. Tijdens deze zoogperiode speelt de pup regelmatig met de vis en zo leert hij uiteindelijk zelfstandig vis eten.
- De moeders herkennen hun jong aan z’n eigen specifieke geluid.
- Californische zeeleeuwen leven langs de kust van Californië, Noord-Amerika. Ze leven in een harem, bestaande uit één volwassen man en een aantal vrouwtjes met hun pups.
- De vrouwtjes zijn kleiner dan de mannen. Vrouwen wegen tussen de 90 en 120 kg en de mannen tussen de 200 en 400 kg.
- Het is een niet bedreigde soort.