featured_header_zoonews.jpg

Nieuwe koalaman Maka in Planckendael

Liefde op het eerste gezicht tussen koala’s

Planckendael verwelkomde een nieuwe koalaman, Maka, die arriveerde vanuit de zoo van Duisburg. Blijkbaar was het meteen ook grote liefde tussen het koalavrouwtje Alinga en de nieuwe koalaman. Al vanaf het begin keek Alinga heel erg geïnteresseerd naar haar nieuwe partner.

20170719 Planckendael koala Maka180Overdag zitten ze rustig blaadjes te knabbelen, elk in hun eigen boom, en kijken ze wat naar elkaar. Maar ’s avonds blijken ze wel heel erg actief. Op infraroodbeelden is te zien hoe ze in het donker tot bij elkaar komen en proberen te paren. Dat belooft alvast vuurwerk voor het internationale kweekprogramma!

Verzorger Ben: "Maka is een echte avonturier. Ze hadden ons verwittigd dat hij heel ver kan springen. De eerste dagen vonden we hem vaak terug in de plantenbakken, iets waar de andere koala’s nooit eerder kwamen."

Koala’s zijn geen gemakkelijke gasten. Ze zijn schuchter, stressgevoelig en moeilijke eters. Er zijn maar tien Europese dierentuinen die koala’s huisvesten. In België zijn dat naast Planckendael en ZOO Antwerpen, ook nog Pairi Daiza. Met Maka en Alinga gaat Planckendael volop voor het internationale kweekprogramma. Planckendael heeft hier al een mooie bijdrage aan kunnen leveren met maar liefst negen jongen.
Koala’s zijn buideldieren met een heel speciaal geboorteverhaal. Gemiddeld 34 tot 36 dagen na de bevruchting wordt het kleintje geboren. De baby weegt op het moment van geboorte 1 gram, is 2 centimeter groot en een naakte, blinde en dove miniversie van zijn ouders. Hij/zij legt dan de gevaarlijke weg af van de lichaamsopening naar de naar onderen gekeerde buidelopening. Eens binnen, klemt hij zich vast aan de tepel. Pas na zes maanden in de buidel is de baby helemaal klaar om naar buiten te piepen. Een paar maanden later verlaat hij de buidel en toont hij zich helemaal, van kop tot teen. 

Vanaf dat moment vult de koalababy zijn melkdieet aan met darmpap, speciale mest van mama die zijn maag voorbereidt op de vertering van eucalyptus. Koala’s hebben een uniek en zeer traag metabolisme. Ze drinken niet en eten uitsluitend eucalyptus, die veel vezels en stoffen bevat die voor andere dieren giftig zijn. Ze lusten maar honderd van de achthonderd soorten. Hun unieke spijsverteringssysteem bevat bacteriën die de vezels en het gif afbreken. De schaarse voedingswaarde besteden ze wijs en daarom slapen ze veel: 16 tot 20 uur per dag.
ZOO Antwerpen en Planckendael kweken hun eucalyptus bij een lokale plantenkweker, goed voor hun ecologische voetafdruk.

20170719 Planckendael koala Maka640 

In delen van Australië is de koala bedreigd. De eucalyptusbossen raken versnipperd, zodat koala’s te ver van elkaar leven en zich niet meer kunnen voortplanten. Ze sterven door ziektes, worden aangevallen door honden of aangereden door auto’s. In andere gebieden komen dan weer te veel koala’s voor waardoor er voedselschaarste ontstaat. Er leven naar schatting nog zo’n 80 000 koala’s in de natuur. Daarom staan koala’s sinds kort op de lijst van bedreigde diersoorten in Australië.