Rifaquarium ZOO Antwerpen

Spectaculaire opening

Op zaterdag 4 april kunnen de bezoekers van ZOO Antwerpen gaan genieten van de wonder onderwaterwereld van het rifaquarium. De officiële opening werd op spectaculaire wijze uitgevoerd.

De verwezenlijking van het rifaquarium vormt het sluitstuk van een geslaagd renovatieproject van het historisch bouwkundig patrimonium van de Zoo van Antwerpen. Het resultaat is indrukwekkend. Het aquarium werd in 1911 gebouwd achter een artificiële rotsformatie waarop het reptielengebouw werd neergezet in de vorm van een Griekse tempel. De huidige restauratie beoogt naast de verbetering van de technieken en het binnenklimaat, het herstel van de oorspronkelijke architecturale grandeur van de grote zaal. Een grootsheid die door ingrijpende verbouwingen in de jaren 1950 en 1970 in de verdrukking was komen te staan.

20150403 ZooAntwerpen180Het rifaquarium in ZOO Antwerpen werd vandaag officieel geopend. Dries Herpoelaert, directeur van ZOO Antwerpen en Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, wachtten de genodigden op vanuit het rifaquarium. Herpoelaert sprak de menigte onder water toe, een speech die tot in de bezoekersruimte te horen was. Vanaf de zomer zullen ook de duikers interactief communiceren vanuit het rifaquarium met de bezoekers (4 maal per week).

Twee jaar lang heeft ZOO Antwerpen gewerkt aan dit imposante koraalrif, het grootste in Europa. Het Antwerpse dierenpark ging ten rade bij de collega's van Burgers' Zoo en Nausicaa.
Het venster van het rifaquarium is 4 meter hoog is, 8 meter lang en zowat 13 cm dik. Het acryl raam werd in de Verenigde Staten geproduceerd en werd erna verscheept naar Antwerpen om nadien met een speciaal transport aan te komen in de ZOO. Dit speciale gebogen raam van metacrylaat moet dan ook de druk van maar liefst 300 000 liter Noordzeewater weerstaan. Dat water werd opgehaald bij Nederlandse werkeiland Neeltje Jans op de Oosterscheldekering. Het oppompen gebeurt enkel bij hoogtij om te vermijden dat er teveel zoet water uit de Oosterschelde zich zou vermengen met het zuivere zeewater. In totaal reden er 12 tankwagens met elk 28.000 liter…
Eens het aquarium gevuld was, volgde een tijd van wachten en meten, om een natuurlijk evenwicht in het rifaquarium te creëren. Pas als alle waarden in orde waren qua bacteriën, licht en temperatuur (25°C), kon de volgende stap beginnen, namelijk de bewoners in het rifaquarium zetten.

Het rifaquarium is opgebouwd uit 20 ton Indonesische en Turkse maanstenen. Het vormt de habitat voor de talrijke zachte koralen, kolonies van vele kleine poliepjes. Deze koralen werden reeds in februari toegevoegd. Koralen lijken op planten maar zijn ongewervelden. Ook vele andere ongewervelden zoals gorgonen of hoornkoralen, anemonen en andere riforganismen kan men terugvinden in dit aquarium.
4000 kleurrijke vissen maken het geheel compleet. In totaal zijn er wel 50 verschillende soorten. Van blauwgespikkelde roggen, een grijze pijlstaartrog, marmerkathaaien tot vele kleurrijke koraalvissen die ín het rif wonen zoals scholen doktersvissen, koraaljuffertjes of rifbaarzen met anemoonvissen op kop, pincetvissen en lipvissen. Wist je trouwens dat doktersvissen de koeien van het aquarium zijn? Ze grazen immers algen. Pincetvissen gebruiken dan weer hun spitse mond om prooien tussen de spleten en gaten van het koraal te halen. Lipvissen eten de wormpjes die tussen de maanstenen en op de koralen leven.

Het totale gewicht van het rifaquarium bedraagt 925 000 kg. Om dit te torsen werd een onderstutting met 38 funderingspalen geplaatst, die elk een draagvermogen van 30 ton aankunnen. Bovendien is de fundering zelf 60 cm dik. Zo’n 22 ton staal en 250 m³ beton zorgen mee voor de draagkracht.
De buiging en de enorme afmetingen van het raam geven de bezoeker de indruk om zich echt tussen de vissen en de koralen te bevinden.

20150403 ZooAntwerpen640

Koraalriffen zijn wereldwijd bedreigd door klimaatopwarming, verzuring van het zeewater, invasieve visserijtechnieken, toerisme en bevolkingsdruk. ZOO Antwerpen zal op termijn haar eigen koralenkwekerij opstarten. Het lijkt wel wat op plantenkweek, want ook hier zet je stekken op stenen. De koralenstekken moeten, om goed te groeien, gehouden worden in ondiep water met veel licht.

Met het rifaquarium is een punt gezet achter de renovatie van het Aquarium, maar de spectaculaire transformatie van ZOO Antwerpen gaat de volgende jaren door. De grandeur van het verleden wordt hersteld, rekening houdend met alle relevante inzichten van vandaag: met grotere dierenverblijven en een sterke beleving voor de bezoeker. Zo is de ZOO is gestart met de aanleg van de nieuwe Savanne met een hoofdrol voor buffels en prachtige vogels, verandert de Wintertuin vanaf Pasen in een Vlindertuin én wonen er koala’s en een boomkangoeroe in ZOO Antwerpen.
    

Overzicht van de belabgrijkste vissen in het rifaquarium:

Acanthochromis polyacanthus
Acanthurus lineatus
Acanthurus japonicus
Acanthurus pyroferus (mimic Vroliki)
Acanthurus triostegus
Acanthurus sohal
Acreichthys tomentosus
Amphiprion ocellaris
Amphiprion perideraion
Bodianus diana
Bodianus bimaculatus
Calloplesiops altivelis
Chaetodon auriga
Chaetodon falcula
Chelmon rostratus
Chromis viridis
Chrysiptera cyanea
Chrysiptera hemicyanea
Chrysiptera parasema
Ctenochaetus striatus
Ctenochaetus strigosus
Dascyllus aruanus
Genicanthus bellus (pair)
Genicanthus lamarck (pair)
Genicanthus melanospilos (pair)
Halichoeres chloropterus
Halichoeres chrysus
Labroides dimidiatus
Naso lituratus
Naso unicornis
Neotrygon kuhlii
Paracanthurus hepatus
Pholidichthys leucotaenia
Pomacentrus alleni
Salarias fasciatus
Siganus vulpinus
Taeniura lymma
Zebrasoma flavescens
Zebrasoma veliferum
Zebrasoma xanthurum

Logo ZooAntwerpen

Bezoekadres

Zoo Antwerpen 
Koningin Astridplein 20-26
2018 Antwerpen
België

Telefoon
+32 (0)3 224 89 10

Classificatie

Stadsdierentuin


 Wegwijzer