Het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han

 

Het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han

Rue Joseph Lamotte, 2
5580 Han-sur-Lesse
BELGIË
Tel +32 (0)84/37 72 13
www.grotte-de-han.be


Classificatie zoo

Wildpark

 

KristofHolidays300150-Han

 

Eén van de bekendste grotten in België zijn zonder twijfel de Grotten van Han. Op de heuvel boven de Grot en in de oude vallei van de Lesse bevindt zich 250 hectare pure natuur, ingericht als Wildpark.

Het Wildpark telt een twintigtal soorten dieren die in onze streken leven of geleefd hebben. Deze dieren verblijven er in halve vrijheid op een gebied van 250 hectare. Wolven, lynxen, herten en beren zijn zowat de publiekstrekkers van dit wildpark. De beren krijgen overigens in 2014 een nog ruimer verblijf. Voorlopig komen er geen extra beren bij. Ook zijn er dieren die verdwenen zijn uit onze regio’s, zoals de tarpan of de oeros, die men opnieuw heeft geïntroduceerd in het mooie natuurrijke gebied van het Wildpark. Andere bedreigde soorten, zoals de Europese bizon en het Przewalski-paard, worden nauwlettend opgevolgd. Deze dieren maken overigens deel uit van diverse programma’s om hen opnieuw te herinvoeren in de vrije natuur. In 2014 mag het Wildpark weer enkele nieuwe bewoners begroeten: zo zijn er enkele gieren die door omstandigheden (onder meer stroperij) niet meer in de vrije natuur worden teruggeplaatst, marmotten en verschillende soorten uilen.

Het wildpark is meer dan dieren observeren, de natuurlijke omgeving biedt ook veel moois: zo is er de verdwijning van de Lesse in de Afgrond van Belvaux of men kan een wandeling maken doorheen de oude bedding van de Lesse, ‘la chavée’.

Bezoekers kunnen op twee manieren het Wildpark ontdekken: per safaricar of gewoon te voet. Zeer leuk voor de kinderen, of voor mensen die minder goed te voet zijn, is het bezoek via de safaricar. Vanuit het dorp vertrekt dan een groot open voertuig waarmee u het park bezoekt zonder u te vermoeien. Bij de terugkeer zet het voertuig de bezoeker af ofwel aan het speelplein waar de kinderen hun benen kunnen strekken, ofwel aan de opstapplaats. Van hieruit kan men eventueel ook het nieuwe wandelpad nemen om op die manier het park te ontdekken. Dit bospad was oorspronkelijk 2 kilometer lang (het wordt dit jaar verlengd tot 5,5 km) en laat de bezoeker toe om op eigen tempo het hogere gedeelte van het Wildpark te doorlopen. Tijdens de wandeling doorheen de natuur is men als bezoeker dichtbij de dieren. Er zijn verschillende observatiepunten om te genieten van adembenemende panorama’s. Door de verlenging van de route zal men het ganse Wildpark kunnen rondwandelen, vertrekkende van in de behuizing van de rendieren, wat meteen een heel ander perspectief geeft. De hele route zal overigens zo worden aangepast.