Troy (Toverland)


Eén van de hoogst aanschreven achtbanen in België en Nederland bevindt zich in Toverland, nabij Sevenum, namelijk Troy, een houten achtbaan die op 30 juni 2007 opende voor het publiek.
 
COASTERFICHE
Troy
 • Opening: 30 juni 2007
 • Constructeur: Great Coasters International
 • Max. snelheid: 90 km/u
 • Lengte: 1040 m
 • Hoogste punt: 32 m
 • Elementen:
  - Twist and turn layout
  - Drive through station
 • Duur van een ritje: 1 min 50 sec
 • Capaciteit: 850 pers. per uur
 • Investering: 6,5 Miljoen Euro

Het park koos als nieuwe attractie in 2007 voor een houten achtbaan. Hierbij streefde Toverland een beetje de droom na van de eigenaar. Toen men destijds Toverland opstartte, ontbraken de middelen om zo’n project te ondersteunen. Pas toen het park succesvol draaide en jaar na jaar groeiden, kon men de houten droom in vervulling laten gaan. De naamkeuze was evenwel niet zo evident: een naam verzinnen voor een houten achtbaan, is niet zo een gemakkelijke opdracht, tot iemand de naam Troy opperde. Die bleek aan te slaan, niet echt omwille van de historische betekenis, maar gewoon omdat die naam stoer klinkt en goed in de mond ligt.

De naam Troy is afkomstig van de stad Troje, een naam die vooral bekend is bij velen omwille van het verhaal over het “Paard van Troje”, tevens aanwezig in Toverland. Het betreft de periode van de Trojaanse oorlog, waarbij de Grieken de bloeiende en machtige handelsstad Troje wilden veroveren. De Grieken beten echter hun tanden stuk op de versterkte vestiging. Tot Odysseus sluw een list bedacht: het Paard van Troje. Dit was een zogenaamde trofee die de Grieken achterlieten toen ze afdropen. De Trojanen waren verheugd om de overwinning en haalden het paard binnen als oorlogstrofee. De overwinning werd uitzinnig gevierd, waardoor de verrassing deste groter was dat plots enkele Griekse krijgers onder leiding van Odysseus uit de buik van het paard kropen. Zij opende de stadspoorten, zodat het Griekse leger Troje kon binnenvallen en op brutale wijze de stad overnemen.

De achtbaan werd gebouwd door het gerenommeerde Amerikaanse achtbanenbedrijf GCI, Great Coasters International. Zij zijn ook bouwheer van Joris en de Draak in Efteling. De keuze voor GCI werd vooral gebaseerd op de goede reputatie van hun houten achtbanen. Zij tekenden reeds voor enkele populaire houten achtbanen, die als kenmerk hebben dat ze bijzonder soepel rijden, in tegenstelling tot andere soortgelijke achtbanen die kenmerkend voor een houten achtbaan bijzonder ruw zijn. Andere voordelen die de bezoeker niet meteen ervaren zijn het kostenplaatje en de onderhoudsvriendelijkheid.
Uiteindelijk werd een 32m hoge houten achtbaan geleverd, met een lengte van 1040m. Hierdoor wordt Troy als grootste houten achtbaan gezien in de Benelux. Uiteraard telt die niet zoveel houten achtbanen, maar het is toch een leuke titel. 2500 kubieke hout werd gebruikt in het 6,5 miljoen Euro kostende project. Troy is alvast een zeer plezierige familie-achtbaan, waar kinderen vanaf 1m20 al mogen plaatsnemen. Dit houten monster haalt een top van 90 km/u haalt. Indien beide treintjes gebruikt worden dan kunnen 850 Toverland-bezoekers per uur Troy temmen.

De bouw van Troy kende onverwachte pech toen een storm passeerde en hevig windvlagen de in aanbouw zijnde lift hill deed instorten. Gelukkig was er enkel materiële schade.
Tijdens hoogtijdagen op de bouw werkten er maar liefst 50 personen aan de achtbaan. Specialisten uit Nederland, Duitsland en Amerika waren dagelijks in de weer om het enorme bouwproject toch tijdig te klaren en in juni op te leveren.

Met de toevoeging van Troy heeft het park zich alvast sterker geprofileerd op de pretparkenkaart. Met Boosterbike had het park al een innoverende achtbaan, met Troy nu wordt het doelpubliek nog verder verruimd.