Silver Star (Europa-Park)

De hoogste Europese achtbaan kan men terugvinden in het Duitse Europa-Park: Silver Star. Deze achtbaan is een zogenaamde hypercoaster (omdat die hoger is dan 200 voet). Met zijn 73 meter hoogte is Silver Star dus de hoogste achtbaan van Europa sinds 2002. Het is echter niet meer de snelste achtbaan, dat record werd door Furius Baco in het Spaanse Port Aventura verbroken.


COASTERFICHE
Silver Star
  • Opening: 23 maart 2002
  • Constructeur: Bolliger & Mabillard
  • Max. snelheid: 127 km/u
  • Lengte: 1620 m
  • Hoogste punt: 73 m
  • First Drop: 67m @ 68,5°
  • Aantal inversies: 0
  • Duur van een ritje: 4 min 00 sec
  • Capaciteit: 1750 pers. per uur

Maar met 127 km/u is het nog best een vlotte achtbaan, die het vooral van zijn heuveltjes en bochtenwerk moet hebben. De imposante achtbaan vertrekt vanuit het Franse thema-gedeelte van het park, en het grootste deel van de achtbaan bevindt zich aan de parking. Het station is gelegen in de Mercedes-Benz-Hall, een soort tentoonstellingsruimte van allerlei Mercedes-vehikels, met als paradepaardje een formule 1 wagen. Mercedes heeft immers deze attractie meegesponsord, vandaar ook de verwijzing naar Silver Star. De racewagens van Mercedes werden altijd Zilverpijlen genoemd. De "Star" verwijst naar het embleem van Mercedes, de ster in de cirkel. Vandaar de naam Silver Star.

Tijdens het aanschuiven kan men twee sporen kiezen: de voorste rij, of één van de volgende rijen. Ondanks een relatief hoge capaciteit (1750 personen per uur), is dit een druk bezochte attractie, met wachtrijen die kunnen oplopen tot meer dan een uur. Er is geen single rider’s line voorzien, dus aanschuiven en wachten is de boodschap...
De treinen zelf bieden zeer comfortabele zitjes aan. De stoel heeft meer weg van een kuipzeteltje, waardoor mensen met ietwat korte benen, hun voeten niet echt op de grond kunnen plaatsen, wat een enorm vrij gevoel geeft. Een eenvoudige beugel zorgt dat men veilig in de stoel wordt gedrukt, met toch de nodige vrijheid om de pure adrenaline te beleven.
De trein verlaat het station, en buigt rechtsaf richting lift hill, die de trein tot op 73 meter hoogte brengt. De bezoeker kan genieten van een mooi zicht, met rechts het Zwarte Woud en links de Rijnvallei, al hebben de passagiers mogelijk meer oog voor de indrukwekkende duik naar beneden. De drop zelf is zo’n 67 meter diep, waardoor de achtbaan bijna de 130 km/u haalt.

De baan buigt linksaf, terwijl hij al klimt richting tweede heuvel, toch nog goed voor een hoogte van 49 meter. De trein wordt kort afgeremd op de heuvel zodat de airtime niet te indrukwekkend is. De trein raast verder over de parking naar een volgende heuvel. Daarna is de baan aan het keerpunt gekomen. Via een overbankte bocht wordt een 180° bocht gemaakt, wat volgt zijn nog enkele intense heuveltjes. De trein komt dan even kort tot rust in een remzone, maar duikt dan snel in een 360° bocht verder om nog een leuke zig-zag bocht te nemen, om na een laatste heuveltje te eindigen in de finale remzone.
In totaal werden 1620 meter afgelegd.

Onze mening

Silver Star opende op 23 maart 2002 als snelste en hoogste achtbaan van Europa. Het is voor de achtbaanfanaat een beetje jammer dat 9 jaar later deze baan nog steeds de hoogste is van Europa. Er waren destijds wilde geruchten over een giga-coaster in Heide Park, maar uiteindelijk bleef de achtbaanfanaat een beetje op zijn honger, er kwam in Europa geen wedloop naar records, zoals in Amerika wel het geval is.
De achtbaan werd gebouwd en ontworpen door B&M, Bolliger en Mabillard, een Zwitsers bedrijf dat soms wel eens de Roll’s Royce bouwers van achtbanen wordt genoemd. Of moeten we hier Mercedes zeggen?
Samen met Mack hebben ze het traject voor deze hypercoaster uitgezet, maar wat opvalt is dat de baan enorm veel afremmingen telt, waardoor de baan nooit echt vlot doorrijdt. Het is een beetje te vergelijken met rijden met de handrem op. Al moet gezegd dat voor een neutrale bezoeker deze achtbaan al indrukwekkend genoeg is. In Europa hebben we niet echt veel hypercoasters: Pepsi Big Max in Blackpool Pleasure Beach is in feite de enige “concurrent”. Stealth in Thorpe overschrijdt ook wel de 200 Voet grens, maar heeft geen klassieke lift hill, die de trein tot op die hoogtegrens brengt; het is een Accelerator coaster (gelanceerde achtbaan) en daarom wordt deze achtbaan niet als hyper aanschouwd.
Dus we kunnen wel stellen dat Silver Star de beste hyper coaster in Europa is, bij gebrek aan concurrentie, maar indien we de mega-coasters (boven 100 Voet) moeten meetellen, dan zijn er toch andere banen, die best goed scoren, zoals Goliath in Walibi World en vooral Expedition GeForce in het Duitse Holiday-Park.

Wijzelf zijn ook net iets wilder van Expedition GeForce, omwille van de mooie ligging in het park. Silver Star staat heel indrukwekkend te pronken aan de parkingzone, maar staat daar ook redelijk alleen en verlaten op een betonvlakte als het ware. Ook vinden we de afremmingen jammer, ontwerp de baan eventueel iets lager, of maak hogere heuvels, maar deze ingreep beïnvloedt toch wel de totaalbeleving voor de achtbaanfan. Ook biedt de baan relatief weinig variatie of uitdagende elementen, op de airtime heuvels na natuurlijk, zoals wel het geval is in Expedition GeForce.

Ook een beetje verwarrend is het feit dat deze attractie tot het Franse themadeel hoort. Die link is met een Engelse naam over een Duits automerk niet meteen te verklaren.

Maar het neemt niet weg dat ondanks deze puntjes van kritiek, Silver Star een machtige achtbaan is, waar vele mensen zeker en vast de nodige kick zullen vinden. Het is ook een goede baan, redelijk comfortabel voor zulke snelheden, met een hoge capaciteit. Het park heeft meer te bieden dan Silver Star alleen, was dit niet het geval, dan zou het park alleen omwille van Silver Star een bezoekje waard zijn.