Revolution (Bobbejaanland)

 
   
COASTERFICHE
Evolution
 • Opening: 1989
 • Constructeur: Vekoma
 • Max. snelheid: 50 km/u
 • Lengte: 720 m
 • Hoogste punt: 26,3 m
 • Aantal inversies: 0
 • Kenmerk: Langste achtbaantrein
 • Elementen:
  - spiraalvormige lifthill
  - audio en visuële effecten
 • Duur van een ritje: 2 min 20 sec 

Eén van de iconen in Bobbejaanland is toch nog altijd Revolution. Bij opening was Revolution een heel unieke ervaring en groeide deze indoor-achtbaan uit tot één van de favorieten in het park.

Tijdens het tussenseizoen van 2007 - 2008 werd de ganse inkomhal in een junglethema getransformeerd met een nieuwe attractie in de hal. Revolution werd Evolution en het station kreeg ook een jungle-tintje. Ondertussen werd niet alleen qua entertainment gekozen voor Back to the roots, maar werd ook de naam van Revolution in ere hersteld.

In feite lijkt Revolution een bijzonder eenvoudig concept, maar er komt toch veel bij kijken. De achtbaan is een overdekte attractie, in een enorme hal, 50m op 50m, met een hoogte van 28 meter. Daarvoor was een hall gebouwd, waar horeca kon geïnstalleerd worden. Deze hal werd Hall 2000 genoemd.

Ook voor de ontwerper in kwestie, Vekoma, was dit een zeer groots project dat zowel aan Bobbejaanland als het Amerikaanse Opryland werd opgeleverd.
Het Nederlandse bedrijf Vekoma startte in 1987 met de ontwikkeling van wat zij noemden Illusion: een combinatie van een rollercoasterervaring, in een speciale nieuw ontworpen trein, in combinatie met audio en viuële technieken. In de nok werd een parabolisch filmscherm geïnstalleerd, met een diameter van 24 meter. Ook beneden was een filmscherm, dat later helaas verwijderd werd. Een mooi uitgewerkte film speelde zich zowel boven als beneden af, dankzij 70 mm-beeld projectie. Dit geheel werd opgeluisterd met een speciale compositie om zo de spanning van de spiraalvormige lifthill te ondersteunen. Die lifthill bevindt zich in de “kern” van het immense gebouw. Voor de achtbaan werd het zgn. MK700 track systeem gebruikt, waarbij de geleidewielen van de trein zich aan de buitenzijde van de track bevinden. De rit zelf ging via een uitwendige ring, nog steeds indoor, terug naar beneden met een maximale snelheid van 50 km/u.

Voor de film werkten twee bedrijven samen: R/Greenberg Associates en Elias Associates, beiden gebaseerd in New York.

Het bedrijf R/Greenberg werd vooral bekend om haar high tech video-creaties terwijl Elias bijzonder gerenommeerd is omwille van het creëren van passende muziekcomposities bij bepaalde beelden. Ze waren beiden betrokken bij "Aliens" en "Ghostbusters" en hebben elk nog tal van andere referenties. Zo vind je de naam R/Greenberg terug bij bvb. "Predator", "Tootsie", “Superman”,… Elias produceerde soundtracks voor "Jagged Edge" en "Parents", en was tevens het label voor Duran Duran, Grace Jones en andere grootheden. Hun samenwerking leverde een uniek pareltje af voor zowel Revolution als Chaos, die gelijkaardige attractie in Orphyland.

Chaos opende in hetzelfde jaar als Revolution. In 1998 werd deze achtbaan echter verkocht aan Old Indiana Fun Park, maar de achtbaan zou nooit opgebouwd worden. Hierdoor krijgt Revolution de ietwat merkwaardige eer om "de achtbaan met de langste coastertrein" te zijn. De trein telt immers 30 wagentjes, waardoor er 60 mensen in de trein kunnen plaats nemen voor een ritje. In vergelijking met andere achtbaantreinen is die van Revolution al apart: personen konden per twee achter elkaar plaatsnemen. Ook het beugelsysteem was vrij vernieuwend. Het geheel bevond zich in een futuristisch aanvoelende ruimte, waarbij de coastertrein perfect paste.

De uiteindelijke projectie van de film en de audiotechniek werd verzorgd door de Zwitserse firma Contac. In de loop der jaren kenden sommige onderdelen helaas mankementen, en waren vervangstukken niet meteen voor handen, waardoor bvb. de onderste projectie uitviel. Ook was dit niet meteen de allerhoogste prioriteit van de directie, al wilde vooral Jacky Schoepen deze prestigieuze attractie niet laten verloederen. De attractie had een bepaalde restyling nodig, maar hier werden toen niet de nodige fondsen voor vrijgemaakt omwille van andere prioirteiten, waardoor de attractie het moest stellen met bescheiden pogingen om Revolution terug naar het originele elan te brengen.

In het seizoen 2008 maakten de bezoekers kennis met een vernieuwde look, met het BananaBos werd jungle het centrale thema. Revolution kreeg een bescheiden aanpassing in het station. De grootste ingreep was wellicht de naam: een rood kruis werd over de “R” van “Revolution” geplaatst, waardoor de attractie nu officieel Evolution heet. En zo is de achtbaan haar 20e verjaardag ingegaan.

Ondertussen werd onder Roland Kleve de naam terug aangepast naar Revolution. In 2016 zal deze attractie ook een VR-make over krijgen. Deze Virtual Reality ervaring kadert in de nieuwe beleving van het in 2015 geopende themagebied Adventure Valley. Onder de naam van Mount Mara zal een ritje op Revolution voor de bezoekers helemaal anders aanvoelen...
Meer info over Mount Mara vindt u hier...