Goliath (Walibi Holland)

 
   
COASTERFICHE
Goliath
 • Opening: 29 maart 2002
 • Constructeur: Intamin AG
 • Ontwerper: Ing.-Büro Stengel GmbH
 • Max. snelheid: 106 km/u
 • Lengte: 1214 m
 • Hoogste punt: 46,8 m
 • Diepste drop: 46 m
 • Aantal inversies: 0
 • Elementen:
  - 46,8m hoge lift hill, met 46m drop
  - grote airtime heuvel
  - Stengel Dive
  - horizontale looping
  - heuvel
  - carousel
  - 3 bunny hops
 • Duur van een ritje: 1 min 32 sec

De hoogste en snelste achtbaan van de lage landen, bevindt zich in het Nederlandse Walibi Holland. Deze mega-coaster van Intamin met de felgroene tracks, kreeg de naam Goliath.

Goliath is een creatie van het Duitse ingenieursbureau Büro Stengel GmbH. De baan werd besteld toen het park nog Six Flags Holland noemde, en in feite het paradepaardje van de groep was. De mega-coaster was met 46,8 meter bij de opening in 2002 meteen de hoogste achtbaan van de Benelux. De trein bereikt een snelheid van 106 km/u en daarmee werd de baan meteen ook de snelste achtbaan in deze regio. Met 1214,8 meter is het ook nog eens de langste achtbaan van de Benelux. In 2007 werd de titel van hoogste achtbaan overgedragen aan Vertigo in Walibi Belgium (55 meter), maar niet veel later kreeg Goliath de titel terug na sluiting en afbraak van Vertigo.

De statistieken van Goliath brengt de baan ook in de Europese top 10, wat aangeeft dat Europa tov. Amerika toch serieus achterloopt. Maar cijfers zeggen ook niet alles, en de meeste bezoekers zijn het er roerend over eens, dat dit een prachtbaantje is, met veel variatie, spannende momenten en een bijzonder vrij gevoel. Adrenaline verzekerd! De baan wordt internationaal geapprecieerd door befaamde rollercoaster liefhebbers.

 

Beschrijving van de rit

Het station van Goliath oogt mooi, maar na het wachten in de wachtrij is het betreden van het station net als het betreden van een markt, waar het bijzonder druk bevolkt is. Er is niet meteen een structuur aanwezig om de bezoeker naar de poortjes te leiden, het staat de mensen vrij om aan te schuiven waar men wil, wat soms wel tot chaotische toestanden leidt. Bovendien zijn de populaire front seat plaatsen vooraan in het station, waardoor het doorschuiven moeizaam verloopt. Vooral bij regenachtige dagen is dit niet zo fijn.

De rit zelf begint met de leuke lift hill, waarbij de trein per kabel naar het hoogste punt wordt gehesen. Wat volgt is een hoge heuvel met een enorme portie airtime (gewichtloosheid), daarna volgt een sterk gebankte heuvel, die de naam Stengle Dive meekreeg, vernoemd naar de legendarische ontwerper. De baan is nu aan de voorkant van het park, waar de mensen aan de parking kunnen genieten van deze prachtbaan. Wat volgt is een horizontale looping, een sterk gebankte, laag bij de grond liggende bocht. Daarna is er nog een glooiende helling en het zogenaamde carrousel-element, gevolgd door een rechts-links combinatie, op weg naar de laatste leuke heuvels. Deze pittige elementen bezorgen de bezoekers weer eens de nodige airtime. Bovendien is dit het fotomoment, vooraleer de baan een laatste scherpe rechterbocht aansnijdt om tot slot zacht tot stilstand te komen.


Onze mening

Goliath is een fantastische achtbaanervaring, en staat hoog geklasseerd bij de Europese achtbanen die ik reeds bezocht heb. De baan varieert diverse elementen met leuk bochtenwerk. De chauvinistische Nederlander klasseerde destijds deze achtbaan als de absolute nummer 1, maar daarvoor verrast de baan net iets te weinig, en is de achtbaan ervaring net niet opwindend genoeg. Al brengt het Stengle Dive element zeker en vast de baan op een hoger niveau.

Goliath is zeker en vast een reden om naar Walibi Holland te rijden. Het park heeft nog vele andere leuke attracties te bieden, maar zelfs al was dit niet het geval, dan nog is Goliath voldoende reden om de verplaatsing te maken.