Expedition Everest (Animal Kingdom)

COASTERFICHE
Expedition Everest
  • Opening: 4 juli 2006
  • Constructeur: Vekoma / Disney
  • Max. snelheid: 80 km/u
  • Lengte: 1350 m
  • Hoogste punt: 34,1 m
  • Langste drop: 24,4 m
  • Aantal inversies: 0
  • Duur van een ritje: 2 min 50 sec

Eén van de meest indrukwekkende Disney-achtbanen is zonder twijfel Expedition Everest, de opzienbarende rollercoaster uit Animal Kingdom. De achtbaan wordt vaak de moderne versie van Matterhorn Bobsleds genoemd, de allereerste achtbaan uit Disneyland (Californië), die eveneens een besneeuwde berg als setting heeft en een verschrikkelijke sneeuwman in de berg.

In ieder geval is Expedition Everest de grootste “bergachtbaan” van alle Disney-parken: naast Expedition Everest zijn er nog de klassieke treincoaster Big Thunder Mountain Railroad, Space Mountain, Splash Mountain, Mount Gushmore en Mount Mayday. Deze attractie was reeds de 18e Disney-attractie die een berg als setting gebruikt.
Ondanks de indrukwekkende berg, die ruim 60 meter hoog is, zijn de statistieken van de achtbaan eerder gemiddeld te noemen. De achtbaan zelf heeft gelukkig andere troeven: het achteruit rijden in de berg, het verstoren van de rust van yeti op je tocht doorheen de berg en een verrassend leuk indoor-outdoor traject.

De attractie bevindt zich in het Aziatisch gedeelte van Animal Kingdom, een themapark met voornamelijk dieren in de hoofdrol. Om meer bezoekers aan te trekken, werd deze super-attractie gebouwd. De attractie zelf neemt maar liefst 25,000 m2 in beslag! Het zal de duurste investering van Disney worden. De bezoekers arriveren in een typisch Tibetaans dorpje uit Nepal aan de voet van het Himalaya gebergte. Daar begint in feite het avontuur: een kleine reismaatschappij leidt een expeditie via een pas opgeknapte trein. Die brengt de mensen naar de top van de Everest. De tocht naar de top en vooral terug doorkruist het territorium van de Yeti. Volgens de legende is de Yeti de beschermer van verborgen en verboden gebieden in het Himalayagebergte. Wanneer de bezoeker zijn pad doorkruist zal de Yeti alles in het werk stellen om zich van zijn taak te kwijten. Een spannende tocht richting dorp is het gevolg.

In 2007 kwam de attractie helaas in het nieuws waarbij een 44-jarige man bewusteloos terugkeerde in het station. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek de man overleden te zijn. De attractie is dus zeker en vast gevaarlijk voor mensen met hartaandoeningen. Kinderen onder 1m32 mogen de attractie ook niet in. Joe Rohde, één van de Disney Imagineers en creatieve leider van dit speciefieke project vat de attractie als volgt samen: “Expedition Everest is voorwaar een thrill ride. Deze attractie heeft immers een goede snelheid, serieuze bochten, vergelijkbaar met Rock ‘n’ Rollercoaster.”
Ondanks een hoge capaciteit zijn er lange wachtrijen. Hier is gelukkig een fastpass systeem voorzien, alsook een single riders line.

 

Onze mening:
Expedition Everest past ongelooflijk mooi in het fantastische Animal Kingom. Dit themapark in Florida was het vierde "attractiepark" van Disney in Orlando, waarbij de dieren centraal stonden. Het aantal attracties in het park was eerder beperkt. In die mate dat het park een echte lokker nodig had.
Deze achtbaan is qua thematisatie wellicht hét voorbeeld voor vele andere attracties wereldwijd. Niet alleen de achtbaan, maar het ganse dorp is zo levensecht. Ook de ritervaring is fantastisch. Het Youtube filmpje vertelt al veel, maar zeker niet alles. Het is zeker niet de meest indrukwekkende achtbaan, die het van adrenaline moet hebben, maar het totaalpakket is bijzonder sterk.
Enig minpuntje zijn de lange wachtrijen, bij gebrek aan vele andere attracties in het park. Toch vervelen de wachtrijen niet. Toch raden we aan om gebruik te maken van Fastpass of Single Riders Line.


Spoileralert
Een attente lezer wees ons er op dat de yeti al enige tijd niet meer werkt zoals oorspronkelijk bedoeld was en dat hij enkel belicht wordt door een stroboscoop effect. Blijkbaar zou de fundering onder de yeti niet sterk genoeg zijn, voor de grijpende yeti-animatronic. Die fundering zou verstevigd moeten worden, maar daarvoor moet Expedition Everest in major rehab. Dat zal nog niet zo snel gebeuren omdat de achtbaan recent is en dé trekpleister van Animal Kingdom. 
(met dank aan Frank Lenaerts)