FamilieachtbaanEen milieu-vriendelijke achtbaan. Het lijkt een gek gegeven, maar het kan en bestaat wel degelijk. In het Nederlandse pretpark BillyBird Hemelrijk staat immers Familieachtbaan, een zogenaamde groene achtbaan.
 

COASTERFICHE

Familieachtbaan

  • Opening: 31 juli 2009
  • Constructeur: ABC Rides Switzerland
  • Type: Tube Coaster
  • Max. snelheid: 50 km/u
  • Lengte: 310 m
  • Hoogste punt: 14 m
  • Capaciteit: 600 pers. per uur

En met groene achtbaan wordt niet alleen gerefereerd naar de kleur van de track. Door middel van zonne-energie en menselijke energie wil men de achtbaan energieneutraal maken. Om dit te verwezelijken heeft het park het plan om door middel van cross-trainers in het station extra energie te laten leveren. Die energie, tesamen met de zonne-energie moeten ervoor zorgen dat de treintjes de lift hill worden opgetakeld zonder enige bijkomende vorm van energie. Of dat is toch het initiële concept van deze achtbaan.

Toch is het park er als eerste bij om het milieugedachtegoed te relativeren: milieuvriendelijk zijn is geen doel op zich. Als voorbeeld nam men het Trampolino in Andernach waar een klein achtbaantje geleverd, met een vermogen van slechts 5 kW. Dit lage vermogen is enkel mogelijk door kleine karretjes te gebruiken en ervoor te zorgen dat de bezoeker niet mee naar boven wordt getakeld. Extra gewicht betekent immers meer vermogen nodig, en dus een hoger verbruik. BillyBird Hemelrijk besloot om een gelijkaardige achtbaan te laten bouwen, maar wel eentje waarbij meerdere treintjes kunnen rijden, die 14 meter hoog, en dubbel zo lang.

Om de treintjes zo min mogelijk te belasten in het takelen, moeten de passagiers zelf naar boven gaan, want bovenaan de lift-hill bevindt zich het instapstation.
Ondanks de bescheiden statistieken en de wat beton-achtige inrichting van het station, is dit toch een leuke achtbaan, waarbij de bezoekers achter elkaar plaats nemen in de bobslee-achtige treintjes. Het verhoogt het snelheidsgevoel, zeker omdat men als bezoeker vrij laag in het treintje zit. Uiteraard is de achtbaan niet te vergelijken met de grote adrenaline-achtbanen: BillyBird Hemelrijk is een eerder bescheiden park waar kinderen veel plezier kunnen beleven, vooral op een actieve manier, en daarin kadert deze achtbaan perfect. Iemand die een rit vol adrenaline verwacht, komt bedrogen uit.

De keuze van de achtbaan en de bijhorende lage kosten, maken dat de entreeprijs van het park niet al te hoog is. Een bewuste keuze van het park. Bovendien voldoet de attractie aan de bevragingen in enquêtes. Men koos voor ABC als ontwerper van de achtbaan.