Nieuw in Europa

2014: recordaantal nieuwe parken en attracties

De Europese attractiepark-industrie zal dit nieuwe seizoen een recordaantal nieuwe parken, achtbanen, attracties en shows presenteren.

Veel van de 300 parken openen rond Pasen hun poorten weer en zullen de bezoekers verrassen met talloze nieuwe belevingen. Behalve op nieuwe attracties, kunnen de bezoekers zich ook verheugen op nieuwe waterparken, entertainment en compleet gethematiseerde gebieden. De attractiepark-industrie investeert gemiddeld meer dan 500 miljoen euro per jaar, alleen al aan nieuwe attracties (CAPEX). Ook diverse parken in Nederland en België voegen nieuwigheden aan het bestaande aanbod toe.

Attractie- en amusementsparken in heel Europa kunnnen terugkijken op een goed 2013. De meeste parken zagen zowel hun bezoekersaantallen als hun omzet stijgen. Dit success is vooral te danken aan de goede weersomstandigheden in de zomermaanden en de toenemende interesse in seizoensactiviteiten zoals Halloween en kerstopenstellingen. Deze zorgden voor extra bezoek tijdens de herfst en winterperiode.

Vol vertrouwen kijken de parkeigenaren uit naar 2014. Zij introduceren vele nieuwe attracties die voor extra bezoek moeten zorgen. “Parken blijven investeren in nieuwe en innovatieve attracties om nieuwe en herhalings-bezoekers aan te trekken”, aldus Karen Staley, vice-president van IAAPA Europe, International Association of Amusement Parks and Attractions. “Deze investeringen zijn dit jaar ongeëvenaard. Compleet nieuwe parken en waterparken worden geopend, evenals nieuwe waterattracties, achtbanen en zelfs nieuwe themagebieden rondom bekende figuren en verhalen”.
Drie nieuwe parken openen hun poorten in 2014: in Sochi (Rusland), Ungersheim (Frankrijk) en Rome (Italië). Daarnaast zullen bestaande parken hier en daar in Europa een aangrenzend waterpark openen.

Een door IAAPA samengestelde lijst met een selectie van nieuw te openen attracties in Europa is hieronder bijgevoegd.
De IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions), opgericht in 1918, is de grootste internationale vak-organisatie ter wereld voor amusementbedrijven met een vaste standplaats. De organisatie vertegenwoordigt meer dan 4.500 aanbieders (waarvan zo’n 900 in Europa), leveranciers en individuele leden uit meer dan 90 landen. Het hoofdkantoor van IAAPA staat in Alexandria, Virginia, United States. Er zijn regionale kantoren in Brussel, Mexico en Hong Kong.

Oostenrijk
Wiener Prater, Wenen, familie-attractie
“Geisterbahn” is de naam van de nieuwe familie-attractie die Prater in 2014 opent. Deze trein met zombiegeesten leidt bezoekers door een huis vol verrassingen. Een ‘sky dive’-attractie zal eveneens dit seizoen geopend worden.
Parkopening: 15 maart 2014.
www.prater.at

België
Bobbejaanland, Lichtaart, show
Vanaf dit seizoen is Bobbejaanland het enige Belgische park waar Smurfen wonen. De bekende blauwe vrienden van Peyo zullen zich hier hun opwachting maken en bezoekers kunnen hen hier ook aan het werk zien. De blauwe figuurtjes zullen elke dag aanwezig zijn voor een meet en greet met de bezoekers, interactieve theater shows en foto-sessies met de fans. Het is de dochter van geestelijk vader Peyo, Veronique Culliford samen met Roland Kleve, directeur van Bobbejaanland, gelukt om de Smurfen™ in Bobbejaanland te kunnen presenteren.
Parkopening: 5 april 2014.
www.bobbejaanland.be

2014-04-10-EUnieuw-180-DjursDenemarken
Djurs Sommerland, Nimtofte, themagebied
Djurs Sommerland opent een nieuw themagebied – “Vikingenland” – compleet met twee nieuwe Viking-attracties voor jong en oud. Aan boord van “Drageskibet” komen de bezoekers als echte Vikingen terecht op woeste oceaangolven en gaan lachend 20 meter de lucht in. Ze kunnen ook de strijd aanbinden in “Vikingetårnene” – een soort krachtmeting waarin je als bezoeker zo’n acht meter opgetakeld wordt.
Parkopening: 10 mei 2014.
www.djurssommerland.dk

Knuthenborg Safari Park, Maribo, familie-attractie
Knuthenborg Safari Park introduceert de langste waterattractie van Denemarken: “Congo Splash”. De passagiers van deze boomstammetjes-attractie gaan aan boord in het Afrikaanse station en varen vervolgens via bochtige kanalen een woud in. Hier word je naar 16 meter gebracht en op deze hoogte vaar je 40 meter met een geweldig uitzicht op de Knuthenborg Savanna alvorens je naar beneden duikt en je tocht eindigt met een enorme splash.
Parkopening: 26 april 2014.
www.knuthenborg.dk

Legoland Billund, Billund, familie-attractie
Legoland neemt het gehele gezin mee op een leuke horror-reis in “Ghost – The Haunted House”. Bezoekers zijn gewaarschuwd voor de Gekke Tandarts en zijn vreemde experimenten die dappere bezoekers laat varen of wellicht naar beneden laat vallen! De berijders van deze attractive komen op weg naar de uitgang oog in oog te staan met vampieren, geesten en allerlei andere creepy figuren.
Parkopening: 5 april 2014.
www.legoland.dk

Frankrijk
Le Pal, Dompierre-sur-Besbre, familie-attractie
Le Pal neemt dit jaar de gasten in de nieuwe waterattractie “Alligator Bay” mee naar Old-Louisiana. Het lijkt in het begin op een rustig bootreisje, maar de avonturiers moeten rekening houden met aanvallen van krokodillen en andere watergevechten. Ze zullen niet zonder spetters aan dit avontuur kunnen ontsnappen.
Parkopening: 19 april 2014.
www.lepal.com

Futuroscope, Jaunay-Clan/Poitiers, familie-attractie
Futuroscope opent dit seizoen “Time Machine”, een nieuwe indrukwekkende attractie geïnspireerd op de Raving Rabbids en die bezoekers een mengeling van kunst en techniek voorschotelt. De ‘Time Machine’ is het resultaat van de samenwerking tussen Futuroscope en de Ubisoft Company; samen presenteren zijn de eerste attractie in Europa die geheel gebaseerd is op characters uit een video-spel. Het park opent dit seizoen eveneens “Mission Hubble”, een 3D reddingsoperatie op de Hubble-telescoop en de simulator-attractie “Virus Attack”, een razendsnelle achtervolging door het menselijk lichaam om een virus-invasie te stoppen.
Parkopening: 15 februari 2014.
www.futuroscope.com

Disneyland Paris, Marne-La-Vallée, Family Attraction
Disneyland Paris onthult dit seizoen een nieuwe grote attractie in een nieuw themagebied, geïnspireerd op de met een Oscar bekroonde Disney•Pixar film Ratatouille. Deze state-of-the-art attractie zal bezoekers verkleinen tot de grootte van een rat en past daarbij ook alle zintuigen aan. Bezoekers worden uitgenodigd voor een avontuur vol spanning en verrassing als zij op reis gaan door Gusteau’s keuken. “Ratatouille: The Adventure” wordt de eerste dark ride in Walt Disney Studios Park, als onderdeel van een nieuw themagebied waarin ook een shop, Chez Marianne Souvenirs de Paris, en een bediend restaurant, Bistrot Chez Rémy, een plaatsje zullen krijgen. Het park gaat ook dit seizoen door met de renovatie van de hotels om een beter comfort en service te kunnen bieden. Op 10 april viert Disneyland Paris samen met alle andere Disney Parken in de wereld de 50ste verjaardag van de wereldbekende attractie "It's a Small World”.
Park is het gehele jaar geopend.
www.disneylandparis.com

Parc Astérix, Plailly, kinder-themagebied
De wereld van stripfiguur Astérix breidt zich in 2014 uit met de opening van “Het Bos van Idéfix”. Dit nieuw themagebied, speciaal voor families met kinderen, beslaat zo’n 5.000 m2 en ligt midden in het park. Het hondje Idéfix laat bezoekers kennis maken met zijn druide-vrienden en hun vreemde uitvindingen. Het nieuwe themagebied herbergt vijf nieuwe attracties: Aérodynamix, Enigmatix, Lavomatix, Etamine en Hydrolix. Het park zal tevens een nieuw restaurant in dit gebied openen.
Parkopening: 12 april 2014.
www.parcasterix.fr

Le Parc du Petit Prince, Ungersheim, nieuw park
Het eerste lucht-attractiepark ter wereld zal binnenkort openen in de Elzas. “Le Parc du Petit Prince” is eigendom van en zal uitgevoerd worden door de Aerophile group, bekend van de grote luchtballonnen die gezekerd met grondankers het luchtruim kiezen. Het nieuwe park nodigt bezoekers uit voor een poëtisch tochtje op planeet Hero of Antoine de St. Exupéry, dat bevolkt wordt door vossen, schapen, rozen en vlinders. Andere planeten en ballonnen zullen ons in de lucht vergezellen.
Parkopening: juli 2014.
www.parcdupetitprince.fr

2014-04-10-EUnieuw-640-PetitPrince

Le Grand Parc Du Puy Du Fou, Les Epesses, nieuw themagebied
Bezoekers van Puy Du Fou kunnen de Renaissance opnieuw ontdekken in een nieuw themagebied van zo’n 80.000 m2. Alles zal in stijl zijn van een van de rijkste perioden uit de geschiedenis. Bezoekers kunnen genieten van de nieuwe show “La Renaissance du Château”, een nieuw restaurant “Les Deux Couronnes” en er komt zelfs een nieuw hotel “Le Camp du Drap D’or”. Bezoekers worden uitgenodigd om kennis te maken met het nieuwe themagebied “Le Chateau du Puy du Fou”.
Parkopening: 12 april 2014.
www.puydufou.com

Duitsland
Europa-Park, Rust, familie-attractie
Europa-Park opent dit voorjaar een nieuwe en innovatieve dark ride: “Arthur The Ride”, gebaseerd op de succesvolle trilogie “Arthur en de Minimoys” van de bekende regisseur Luc Besson. Het transportsysteem is een primeur van moederbedrijf Mack Rides. Bezoekers maken een zweefvlucht over en door de zeven fantastische werelden van de Minimoys. Ze gaan via bekende scenes en locaties uit de films, van het microkosmos naar de echte wereld en weer terug. In de attractie is ook plaats ingeruimd voor een speelparadijs en een restaurant.
Parkopening: 5 april 2014.
www.europapark.de

Hansa Park, Sierksdorf, themagebied voor kinderen
Hansa Park presenteert in het 2014-sezioen “Fandaco dei Tedeschi”. Deze nieuwe attractie telt twee spannende free-fall glijbanen en een groot speelveld waar je met 16 softbal-kannonen kunt schieten. Je kunt tot rust komen in de nieuwe café bar met verse cappuccino en home-made cakes. Ook is er een nieuwe variéte show “Flying Balance” en draaien in het Fantasic Cinema twee nieuwe 4D films.
Parkopening: 16 april 2014.
www.hansapark.de

Heide-Park, Soltau, achtbaan
De eerste wing-coaster van Duitsland is te vinden in Heide Park Resort. Achtbaanliefhebbers en andere durfals van 10 jaar en ouder krijgen in “Flug der Dämonen” een unieke vlieg-beleving tijdens een vlucht waarin acht verschillende vliegmanoeuvres zijn verwerkt. Niet allen de baan is spectaculair, ook het hangende gevoel met niks onder en boven je is bijzonder. Obstakels zullen op het laatste moment ontweken worden, je vliegt onder bruggen en rails door en verdwijnt plotseling ook nog ondergronds.
Parkopening: 29 maart 2014.
www.heide-park.de

Holiday Park, Hassloch, achtbaan
Een Europese primeur voor Holiday Park in 2014. “Sky Scream” de nieuwe adembenemende achtbaan lanceert bezoekers naar 100 km/u, zowel vooruit als achteruit. Deze nieuwe achtbaan krijgt een plaatsje in een themagebied met vampieren en zombies. De achtbaan-berijders kunenn zich klaarmaken voor enkele spannende achtbaanmomenten zoals een non-inverted loop en enkele in-line twists, dit alles op een duizelingwekkende hoogte.
Parkopening: 12 april 2014.
www.holidaypark.de

Movie Park Germany, Bottrop, familie-attractie
Movie Park neemt de bezoeker mee op een reis vol avontuur naar een langvergeten tijd in een nog niet ontdekte wereld met prehistorische dieren, tempels en dinosaurussen. De wereld van “The Lost Temple” ligt goed verscholen metersdiep onder het park. Dankzij moderne film- en animatie-technieken, waaronder 4D effecten en een 360° scherm worden de gasten ondergedompeld in een spannend verhaal en maken ze hiervan ook echt deel uit.
Parkopening: 4 april 2014.
www.moviepark.de

Italië
Cinecittà World, Rome, nieuw park
In 2014 opent in Rome een nieuwe park “Cinecittà World”. Dit park brengt een ode aan de internationale film-industrie en biedt inwoners van Rome, Italianen maar ook toeristen een geweldig dagje uit. Het park is meer dan 140 hectare groot en zal een van de eerste Italiaanse parken zijn gebaseerd op films. Cinecittà World zal de handtekening dragen van drievoudig Academy Award® winnaar voor production design, Dante Ferretti. Het park staat garant voor een perfecte mengeling van film, cultuur en plezier. De komende jaren zal het terrein verder uitgebreid worden met een resort, extra attracties in “Cinecittà World” en “Cinecittà Natura”, een 75 hectare groot EcoPark.
Parkopening: medio 2014.
www.cinecittaworld.com

2014-04-10-EUnieuw-640-CinecittaWorld

Nederland
Attractiepark Slagharen, Slagharen, camping-accommodatie
Slagharen introduceert nieuwe accommodaties voor de gasten op een steenworp afstand van het park. Naast de bestaande wigwams, worden dit seizoen een aantal luxe wigwams in gebruik genomen. Deze bieden meer comfort, grotere slaapgedeelten, modern keuken, TV en andere faciliteiten zoals vloerverwarming.
Parkopening: 4 april 2014.
www.slagharen.com

Drouwenerzand Attractiepark, Drouwen, familie-attractie
Drouwenerzand is dit jaar de place to be voor griezelplezier. Nieuw is het spookhuis “Inferno”. In oktober organiseert het park ook voor de eerste keer een Halloween-evenement.
Parkopening: 5 april 2014.
www.drouwenerzand.com

Efteling, Kaatsheuvel, nieuwe show
Op 1 april gaat in Kaatsheuvel de nieuwe Aquanura-show “De Tweede Efteling Symfonie” in première. De grootste watershow van Europa zorgt met nieuwe effecten wederom voor verbazing en verwondering bij de bezoekers, jong en oud, en is de perfecte finale van een dagje Efteling. Ook wildwaterbaan Piraña en self-service restaurant het witte Paard zijn onlangs renoveert en zorgen voor een nieuwe beleving.
Parks is gehele jaar geopend.
www.efteling.com

Noorwegen
Hunderfossen, Lillehammer, achtbaan
Hunderfossen in Noorwegen presenteert “Il Tempo Extra Gigante”, een spectaculaire achtbaan in samenwerking met de Aukrust Foundation. Bezoekers gaan in een snelle oldtimer naar een hoogte van 25 meter waar ze meteen geconfronteerd worden met een val van 45 graden om vervolgens te racen op een parcours vol heuvels en bochten.
Parkopening: 25 mei 2014.
www.hunderfossen.no

Rusland
Sochi Park, Sochi, nieuw park
“Sochi Park” is een compleet nieuw attractiepark op het terrein van de Olympische Winterspelen van 2014. Het is het eerste park gebaseerd op het rijke historische cultuurgoed van Rusland. In vijf themagebieden komen verhalen tot leven en beleeft men bijzondere avonturen. Er zijn meer dan 12 nieuwe attracties waaronder drie achtbanen. Het aanbod bestaat verder uit shows, shops, cafés en restaurants en een grand hotel in middeleeuwse stijl, genaamd Bogatyr Hotel.
Parkopening: juni 2014.
www.sochipark.ru

Spanje
Parque Warner Madrid, Madrid, waterpark
“Parque Warner Madrid” opent de poorten van een 30.000 m2 groot waterpark: Warner Beach. Ook hier staan de wereldberoemde Warner Bros characters zoals de Looney Tunes, Flintstones, Scooby-Doo en vele anderen centraal. Voor de bezoekers staan diverse grote zwembaden, een slow river en enkele speelgebieden voor families ter beschikking. Een strand, solarium en twee restaurants maken het aanbod compleet en zorgen dat gezinnen hier een perfecte dag kunnen vertoeven. Het park is toegankelijk via Parque Warner Madrid.
Parkopening: eind juni 2014.
www.parquewarner.com

Parques De Atraciones, Madrid, themagebied
Aan ‘Parques De Atraciones’ zal dit seizoen een nieuw Nickelodeon-gebied voor families worden toegevoegd. Populaire tv-characters zullen hier hun thuis vinden: zo kun je het eerste “Spongebob Squarepants Huis” van Europa bezoeken en Dora en Diego, de Teenage Mutant Ninja Turtles en Jimmy Neutron ontmoeten. Daarnaast zullen maar liefst tien nieuwe attracties voor ouders en kinderen een plaats krijgen in het nieuwe themagebied.
Parkopening: voorjaar 2014.
www.parquedeatracciones.es

2014-04-10-EUnieuw-180-PortAvPort Aventura, Salou, familie-attractie
Geïnspireerd op de jungles van Azië, presenteert Port Aventura een nieuwe interactieve waterattractie: “Angkor, Lost Kingdom Adventure”. Deze boot-attractie is uniek vanwege het tot in detail doorgevoerde Aziatische thema en de voor Europa langste rivier: 300 meter. Opvarenden hebben gegarandeerd waterpret met hun waterpistolen, die ze op andere boten kunnen richten of op de toeschouwers aan de kant.
Parkopening: 11 april 2014.
www.portaventura.es

Zweden
Liseberg, Göteborg, achtbaan
Midden in het park Liseberg verschijnt dit seizoen een achtbaan met meerdere lanceermomenten. “Helix” neemt bezoekers mee op een vloeiende rit van 1,4 kilometer, tot 52 meter hoogte en met een snelheid van 100 km/u. De attractie telt zeven inversies, drie momenten met airtime en talloze heuvels, drops en veel bochtenwerk. Helix wordt de grootste, langste en snelste achtbaan van Scandinavië
Parkopening: 26 april 2014.
www.liseberg.com

Zwitzerland
Conny-Land, Lipperswil, familie-attractie
Conny-Land presenteert “Mammut-Tree - wild and scary!”, de nieuwe attractie voor de gehele familie. Een gondellift met 16 zitplaatsen vervoert je over het park maar stopt plotseling in een gigantische boom, de Mammut-Tree. In totale duisternis begint de gondel te schudden en lijkt het of je terecht gekomen bent in een verschikkelijk onweer. Na enkele angstige momenten zet de gondel zich weer in beweging om terug te keren naar het basisstation.
Parkopening: 5 april 2014.
www.connyland.ch 

United Kingdom
Alton Towers, Alton, themagebied
Alton Towers Resort introduceert “CBeebies Land”: hier zullen meerdere gethematiseerde attracties en live entertainment een plekje vinden. Dit interactieve themagebied zal de enige plek zijn waar je kunt kennis maken en spelen met je favoriete CBeebies characters. Het belooft voor kinderen en jonge gezinnen een bijzondere beleving te worden waar je ook nog eens spelend kunt leren.
Parkopening: 22 maart 2014.
www.altontowers.com 

Chessington World of Adventures Resort, Chessington, familie-attractie
“Scorpion Express” – is de naam van de nieuwe attractie in Mexicana’s Scorpion Valley, het themagebied met zandverstuivingen en goudmijnen. Avonturiers stappen aan boord van een oude trein van de Scorpion Express en doorkruisen op deze manier de goudmijnen van dit verlaten stadje. In augustus 2014 zal het Resort uitgebreid worden met het nieuwe Chessington Azteca Hotel, gelegen op het park met 69 gethematiseerde kamers.
Parkopening: 19 maart 2014.
www.chessington.com

Thorpe Park, Surrey, nieuw themagebied
Thorpe Park opent een nieuwe themagebied gebaseerd op de immense populaire Angry Birds. “Angry Birds Land” is een must-see attractie voor families en iedereen die van de norse gevederde characters houdt. Het themagebied zal bestaan uit ‘s werelds eerste 4D beleving, de Angry Birds invade Detonator en een nieuwe Dodgem attractie.
Parkopening: 20 maart 2014.
www.thorpepark.com