Parkworld over Efteling

 

Een review schrijven over een park is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als het een park als de Efteling betreft.
Daar waar het park in de jaren '90 een beetje is blijven hangen qua attractieaanbod, is het de laatste jaren toch heel sterk geëvolueerd naar een volwaardig toppark, met indrukwekkend aangeklede attracties, een wervelende topshow, een prachtig theater en fantastisch ogende overnachtingsmogelijkheden.

En dan te weten dat alles in feite begonnen is met een eenvoudig sprookjesbos, in feite nog steeds het kloppende hart van de Efteling. Hier weliswaar geen afgeborstelde, cartooneske sprookjesfiguren zoals in Disneyland, maar wel een natuurlijke tot de verbeelding sprekende uitbeelding van diverse bekende en minder bekende sprookjes. En al voelen sommige sprookjes nog zo verouderd aan, iedereen blijft toch zeker een keertje staan om de gele tulpen van de fakir te zien verdwijnen of om de elfjes in de Indische waterlelies te zien dansen. Het park moderniseert ook geregeld het sprookjesbos en voegt sprookjes toe zoals Pinokkio.
Het sprookjesbos heeft een onbeschrijfelijke aantrekkingskracht op jong en oud, en alleen al om die reden is een bezoekje aan Efteling zo leuk.

Maar voor velen is het park in de eerste plaats een attractiepark, en in het attractieaanbod vinden we misschien niet een hele lange lijst aan attracties, maar de lijst biedt wel 1 voor 1 pareltjes van attracties aan. En dan spreken we niet alleen over de recentste toevoegingen zoals Baron 1898 of de Vliegende Hollander, maar ook klassiekers zoals Fata Morgana, de Droomvlucht, Villa Volta...
Laat ons eerst starten met de achtbanen. Python is de oudste achtbaan van het park, maar veel pit heeft deze iconische achtbaan uit de jaren '80 nog niet verloren. Efteling heeft de achtbaan in al die jaren best goed onderhouden en reeds van verschillende treintjes voorzien, dat we het ons moeilijk kunnen voorstellen mocht deze rollercoaster ooit verwijderd worden uit het attractie-aanbod. 
Een vrij unieke achtbaan voor Europa is Bobbaan. Uiteraard bestaan er soortgelijke achtbanen, maar deze versie van Intamin is toch best uniek te noemen. Al van 1985 doorkruist deze bobslee-achtbaan het bos. De bobslee-wagen werd vervangen door een breder model, waardoor de ritbeleving net iets anders werd, maar het blijft een pittige rit, die bij elk bezoek aan de Efteling toch op het programma staat.
Niet alleen bij regenweer is de indoor-achtbaan Vogel Rok bijzonder populair. Deze rollercoaster neemt de bezoeker mee op een wilde rit in het donker op de wieken van de reusachtige vogel.
Joris en de Draak werd enkele jaren geleden gebouwd als vervanging van een andere houten achtbaan, Pegassus. Dit was destijds de allereerste houten achtbaan van de Benelux. De baan was een eerder ruwe achtbaan, en ruimde in 2010 plaats voor de duellerende achtbaan Joris en de Draak. In deze pittige achtbaan is het een race om als eerste te arriveren, de winnaar zal op gejuich onthaald worden. 
Baron 1898 tenslotte is de meest recente achtbaan. Het is de allereerste B&M-achtbaan van de Benelux. Voor de leek misschien een onbekend begrip, maar een ritje later zal snel blijken waar het verschil hem zit. In deze dive coaster worden bezoekers op een bijzonder avontuur meegenomen. Het is momenteel 1 van de meest populaire attractie uit de Efteling.

Qua waterattracties heeft de Efteling ook heel wat te bieden. Zo is er Pirana die geen moment verveelt. Deze al vrij oude rapid river bruist als nooit tevoren. Bezoekers komen gegarandeerd met een vochtige broek uit deze attractie. Misschien niet zo nar, maar minstens even spectaculair is De Vliegende Hollander, een water-achtbaan die tevens een dark ride is. Het was een technisch bijzonder moeilijke attractie, maar deze attractie is een lust voor jong en oud.

Ook een absolute aanrader is een bezoekje aan de elfjes en trollen van de Droomvlucht. Deze zeer sterk uitgewerkte attractie heeft ook steeds lange wachtrijen, maar ze lonen de moeite voor een reis doorheen een hele andere wereld. Ook Fata Morgana brengt de bezoeker in een land hier heel ver vandaan. Wil je het een beetje spannender dan zijn het Spookslot of Villa Volta misschien wel de plekjes die jij wilt ontdekken. Of hou je liever van een rustige rit doorheen het Land van Laaf of een vlucht in de Pagode?

Met een topattractie op komst in 2017, kijken we nu reeds uit om dit stukje te updaten...

 

 

 

Parkworld.be waardering

  • Nostalgisch park
  • Bijzonder leuk sprookjesbos
  • Matige achtbanen
  • Zeer mooie, authentieke thematisatie 
  • Zeer kindvriendelijk park
logo slagharen
Bezoekadres

Efteling
Europalaan 1
5171 KW Kaatsheuvel
NEDERLAND
Telefoon
+31 (0)416 - 288 111

Classificatie

Themapark & Vakantieresort

Inkomtarieven
  • volwassene: 38,50 Euro
  • kind (vanaf 4 jaar): 38,50 Euro
  • abonnement: 170 Euro

voordeel met online tickets

prijsgunstig overnachten


Parken in de buurt

Routeplanner
SaveSaveSaveSaveSaveSaveSave