10er t@lk: Puy du Fou

Puy du Fou door de ogen van een tiener

Hoe ervaren jongeren een bezoek aan een pretpark of een dierentuin? Waar kijken zij vooral naar uit? Wat doen ze graag? Wat blijft hen bij? In dit artikel van "10er t@lk" vertelt Elena Joossens meer over haar ervaringen in Puy du Fou, een Frans entertainmentpark waar alles draait om beleving en shows...

 

Wat is het allereerste dat je wil bezoeken, wanneer je voorbij de ingang bent?

We verbleven in één van de hotels van Puy Du Fou: La Citadelle. Hierdoor hadden we een andere ingang dan de gewone bezoekers en passeerden we als eerste voorstelling de (roof)vogelshow Le Bal des Oiseaux Fantômes. Dit was zo waanzinnig mooi: een prachtig verhaal, bijzonder veel vogels, mooie muziek. We zijn dan ook twee keer naar deze vogelshow geweest, als eerste van de dag telkens, omdat dit meteen een goede start van de dag is. Le Bal des Oiseaux Fantômes is dan ook een absolute aanrader voor iedereen die het park eens wil komen bezoeken.

20200510 10ertalk puydufou1

 

Wat raad je jouw vrienden absoluut aan om te doen?

Eigenlijk moet je alles gewoonweg doen. Elke show vertelt een ander stukje geschiedenis, je voelt je meteen in die tijd en het heeft allemaal wel iets heel leuk.
Absolute aanrader is zoals hierboven al verteld Le Bal des Oiseaux Fantômes. Ik heb al veel shows met vogels gezien, maar dit was zoveel indrukwekkender.
Maar ook Les Vikings vond ik echt spectaculair, met enorm veel acteurs en dieren, spectaculaire stunts,... we wisten niet waar eerst kijken. Les Chevaliers de la Table Ronde is me ook bijgebleven, vooral ook door de prachtige muziek die me kippevel bezorgde.
Als je laat kan blijven dan is er aan het meer een afsluitende fonteinenshow. Maar dit was zoveel meer dan water dat omhoog spoot op muziek en lichten: acteurs kwamen vanuit het water tevoorschijn, volledig met een verlicht tenu, terwijl ze op een muziekinstrument aan het spelen waren. Omwaarschijnlijk mooi.

20200510 10ertalk puydufou2

  

Wat zijn jouw favoriete lekkernijen?

Af en toe moet je wel eens wachten voor een show begint, en toen heb ik zo'n karamelkoek gekocht. My god, die was heel lekker, dus zeker en vast een aanrader. Ik krijg er al weer zin in als ik er over schrijf.
Ik en mijn mama hebben ook nog een lekkere slush puppy gedronken; dat smaakte wel want toen we het park bezochten, was het wel heel warm.
s’ Avonds waren we 'uitgenodigd' op een bruiloft: ook dit was een show, met avondeten tegelijkertijd. Een dinner-show dus. Bij de bruiloft viel alles ook steeds in het water, maar op het einde was er wel een happy end...

20200510 10ertalk puydufou3

 

Met welk souvenirtje kom je naar huis?

Bij traditionele pretparken heb je vaak 1 grote winkel nabij de ingang of uitgang van het park. In Puy du Fou waren er in de verschillende dorpen, de villages, allerlei winkeltjes waar nog oudere ambachten werden uitgevoerd. Vaak kon je dan ook iets kopen bij die ambachtslieden.
Ik had een magnetische bladwijzer gekocht van Puy du Fou, met 1 personage per show.
Bij de glasblazer heb ik een heel mooi parfumpotje gekocht, het potje was versierd met bloemen en vlinders van glas.
In de winkel bij de klompenmaker heb ik een klein klompje gekocht als aandenken: die was meteen ook een potloodhouder.
De laatste dag in Puy Du Fou heb ik nog een zakje snoep, specifiek van die regio, gekocht voor de lange rit naar onze volgende bestemming. Dat souvernir heb ik dus niet meer... ;-)

20200510 10ertalk puydufou4

  

Welke herinneringen heb je aan Puy Du Fou nu al?

We zijn in Puy Du Fou blijven overnachten, in La Citadelle, en dat was een ongelooflijke ervaring. De kamers waren precies zoals in de tijd van de middeleeuwen. De badkamer en de wc zijn me goed bijgebleven.
Ook het ontbijt was enorm uitgebreid en lekker.

Wat ik me ook nog herinner, was de mogelijkheid om met de app van Puy Du Fou vele shows in het Nederlands te volgen (je hebt er wel oortjes voor nodig). De app werkte helaas niet altijd even goed, op sommige buitenlocaties had je een te zwak WiFi-signaal...

20200510 10ertalk puydufou5

 

Waarom kom je zeker terug?

Puy du Fou bezoeken was een unieke belevenis met al die shows.
Helaas hebben we niet La Cinéscénie niet beleefd (enkel op vrijdag en zaterdag, en wij waren er een andere dag).
Elk jaar opnieuw investeert het park in haar shows om ze beter te maken en te vernieuwen.
Daarom is een bezoekje binnen enkele jaren zeker en vast de moeite waard.

20200510 10ertalk puydufou6