10er t@lk

Parkbezoek door de ogen van een tiener

Hoe ervaren jongeren een pretparkbezoek? Waar kijken zij vooral naar uit? Wat doen ze graag? Wat blijft hen bij? In een nieuwe rubriek "10er t@lk" laten we de tiener Elena Joossens aan het woord.

Hoe ouder wij als redacteur worden, hoe anders onze visie wordt na al die pretpark- en dierentuin bezoeken (meer dan 350 en still counting...). Daarom is een bezoek met vrienden die pretparkleek zijn, soms een goede manier om eventjes terug down to earth tegen de zaken aan te kijken. Een andere manier is om je terug kinds te voelen. Wachten op dementie is een mogelijkheid, of samen met de dochter geregeld een park bezoeken, geeft je meteen andere inzichten. Daarom geven we haar een apart deel op onze website om vanuit haar ervaring te vertellen waarom zij graag dat specifiek park bezoekt.
Net als bij vele tieners gaan we het niet altijd eens zijn met de visie, maar aan de andere kant is het wel leerrijk om ook vanuit dat oogpunt een park te bekijken.

20190309 10ertalk Efteling1200800

Uiteraard heeft Elena nog niet zo veel parken bezocht als de echte fanaten, maar het aantal ligt toch ver boven het gemiddelde van een doorsnee tiener...
Net zoals ze favoriete films kent, en fevoriete maaltijden heeft, heeft ze ook een favoriete park, en dat is voor haar de Efteling. Haar eerste stukje zal daar dan ook over gaan. Het feit dat het park het hele jaar open is, heel sprookjesachtig aanvoelt tot in de details, de vele verschillende attracties waar ze wild van is,... zijn argumenten die haar doen overtuigen dat er voorlopig geen enkel park beter is dan de Efteling. 

Maar ze is ook enorm verzot op Bobbejaanland. Waar wij als tieners uit de Kempen steevast enkel en alleen naar Bobbejaanland trokken, zo voelt zij het park ook aan als "thuiskomen". Het feit dat er voor haar zoveel leuke attracties staan, maakt de beleving enorm. Maar ook beide Walibi-parken (in Nederland en in Waver) staan hoog op haar lijstje. Van Goliath en Lost Gravity in Walibi Holland, tot Pulsar en Psyke Underground, ze behoren tot haar favoriete achtbanen. Sinds vorig jaar heeft ze ook Dalton Terror van haar bucket list geschrapt, en die staat als thrill ride dan weer op nummer 1.

20190309 10ertalk WalibiH1200800

Toen ze net iets jonger was, dan waren Plopsaland De Panne en Bellewaerde voor haar de topparken.
Als kind waren de Studio 100 figuren de absolute max voor haar. Het park is ze ondertussen al wel ontgroeid, al komt ze steeds graag terug voor vele ritjes Anubis en Heidi the Ride.
In Bellewaerde heeft ze ooit zelfs haar verjaardag gevierd. De combinatie van dieren en familieattracties zijn absoluut top. Screaming Eagle en de piratenboot waren voor haar de eerste attracties om haar de durf te geven om in andere parken dat stapje verder te kunnen gaan. 

20190309 10ertalk MondoVerde1200800

Ondertussen is de drempelvrees voor de meeste attracties al overschreden. Enkel spookhuizen, donkere attracties en Halloween zijn nog zaken waar ze de nodige schrik voor heeft. Maar in elk park valt er nog zoveel te ontdekken. Niet alleen bij de pretparken maar ook de dierentuinen. 

Hopelijk ervaren jullie dit nieuw gedeelte als een leuke toevoeging voor Parkworld/Zoo.be
Op die manier hopen we een breder beeld te geven over de parken.